Skoči do sadržaja

Direktor zeničkog Konstruktora od radnika pokrao i prokockao nekoliko desetina hiljada maraka

Post koji je u petak osvanuo na društvenoj mreži facebook otkriva surovu realnost većine privatnih firmi u Bosni i Hercegovini. Ove firme ne ispunjavaju osnovne dužnosti prema svojim radnicima.

Naime, jedan mladi Zeničanin objavio je svoje iskustvo tokom rada u preduzeću Kontruktor-No1 d.o.o Zenica, a od kojeg do danas nije naplatio ni marku. Prema našim saznanjima odnosno tvrdnjama svjedoka, Amir Tabaković kao direktor preduzeća Kontruktor-No1 d.o.o pokrao je i prokockao više desetina hiljada maraka koji pripadaju radnicima.

Ovaj Zeničanin nas je zamolio da objavimo njegov post, ali da ne otkrivamo ime i prezime.

This slideshow requires JavaScript.

Početkom februara ove godine zaposlio sam se u privatnom preduzeću Konstruktor-No1 d.o.o Zenica, a koje je eksterni izvođač radova u pogonima ArcelorMittala Zenica.

Pored toga što sam radio u pogonu gdje su prisutni ektremno opasni i nehumani uvjeti za rad, preduzeće nas nije osiguralo iako je to zakonski kažnjivo od strane ArcelorMittala Zenica, dok isto tako nismo posjedovali ni adekvatnu osnovnu opremu i alat za rad. Koliko je preduzeće bilo ozbiljno govori i činjenica da kada sam trebao početi raditi, iz preduzeća su mi javili ”snađi se za odijelo”.

Preduzeće je bilo dužno na sedmičnom nivou radnicima isplaćivati topli obrok u vrijednosti od 20 km, no to nije bio slučaj, topli obrok su dobijali samo ”odani” radnici, dok su se drugi zakidali pod izgovorom ”bit će vam sve uračunato u platu”. Ipak, uprkos velikom trošku koji sam snosio, trošku prijevoza i hrane, nastavio sam raditi sve dok mi nije istekao ugovor i dok me kontrolor na ulazu u kapiju nije počeo maltretirati zbog nevažeće propusnice koju na zahtjev preduzeća izdaje ArcelorMittal.

Zbog pasivnog i neozbiljnog odnosa preduzeća prema radnicima, posebice direktora Amira Tabakovića, zatim ekstremno opasnim uslovima i neispunjenju osnovnih obaveza kao što su obezbjeđivanje adekvatne radne opreme i alata, ugovora o poslu, osiguranja, propusnice, toplog obroka i plate, bio sam prinuđen napustiti preduzeće.

Razlog za pisanje svega ovoga se ne nalazi u navedenom, nego u sramotnoj prijavi policiji od strane direktora Amira Tabakovića. Prije par dana sam kontraktirao preduzeće kako bih tražio zaostalo platu te ih podsjetio kako je prošlo već više od 5 mjeseci, da bi mi dan poslije policijski službenik zakucao na vrata i uručio usmenu opomenu zbog ”uznemiravanja rukovodstva i osoblja preduzeća Konstruktor”.

Na kraju, da još jednom napomenem, ovo preduzeće potpuno nelegalno radi u ArcelorMittalu jer je preduslov za rad osiguravanje radnika što oni nikako ne ispunjavaju.

Dragi moji Zeničani, ukoliko iko od vas dođe u priliku da radi u ovom reketaškom i prevarantskom preduzeću, neka ih zaobiđe u širokom luku, jer moj slučaj nije jedini i najgori slučaj.

Naš Haber

%d bloggers like this: