Skoči do sadržaja

Izraelska vojska masakrira Palestince: Do sada ubijeno preko 40 demonstranata a ranjeno 1.700

Izraelska vojska ubila je najmanje 38, a ranila više od 1.700 Palestinaca tokom protesta koji se održavaju na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Od 1.703 ranjenika, polovina je ranjena bojevom municijom, najmanje 122 bilo je mlađe od 18 godina, 44 su žene, a ranjeno je i 11 novinara, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Pored bojeve municije, izraelske snage su ispaljivale i suzavac na hiljade Palestinaca koji su došli da učestvuju na protestnom skupu.

Otvaranje ambasade dešava se u vrijeme kada Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

Sve palestinske frakcije u Gazi su podržale poziv na, milionski marš povratka, tokom kojeg je najavljeno da će pokušati preći graničnu ogradu.

S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike u pojasu Gaze, da će rizikovati svoje živote ako se približe granici tokom planiranih masovnih protesta povodom otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Izraelska vojska saopćila je putem letaka bačenih iz aviona da će “reagovati na svaki pokušaj oštećenja sigurnosne ograde ili pokušaja da se naudi bilo kojem vojniku izraelskih snaga odbrane (IDF) ili izraelskom civilu”, prenosi AP.

Oglasi
%d bloggers like this: