Skoči do sadržaja

Uvrnute teorije srpskih medija: “Naoružanje proizvedeno u BiH završava u rukama terorista”

Osamdest posto oružja i naoružanja proizvedenog u BiH kupuju islamske zemlje na čelu sa Saudijskom Arabijom, Turskom, Iranom, i sve to završava u rukama pripadnika terorističkih organizacija “Islamska država”, Al-Kaida, Nusra front i Slobodna sirijska armija, rekao je Srni sugovornik blizak sigurnosnim strukturama u BiH.

Srninom sugovorniku je vjerovatno promaklo da je ”Islamska država” gotovo slomljena, da Al Kaida u Siriji nema organizovano prisustvo, da Al-Nusra više ne postoji te da je Slobodna sirijska armija ligitimna vojna sila.

Dalje, prema njegovim riječima, u toj oblasti prekršeni su svi zakoni, rezolucije i odredbe OESCE-a i UN.

“Prodaja oružja u BiH je najveći kriminal nad kojim punu kontrolu jedino ima SDA. Umjesto da namjensku industriju nadgleda Ministarstvo obrane BiH, to je u ingrenciji Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH preko kojeg SDA kontrolira taj posao”, kaže Srnin izvor.

On dodaje da niko nema evidenciju o tome osim te stranke koliko oružja ostaje za domaću upotrebu koju spominje Bakir Izetbegović.

Kao što se da primijetiti, anonimni Srnin izvor je ogorčen time što namjenskom industrijom u BiH upravlja uglavnom bošnjačka komponenta.

Ono što je posebno indikativno, upozorava izvor Srne, pošto BiH oružje ne može izvoziti u zemlje gdje su sukobi, nema ni izvješća ni mišljenja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) o krajnjoj destinaciji prodanog i izvezenog naoružanja, tako da je moguće da na taj način BiH, preko posrednika, poput Turske, naoružava teroriste.

Srnin izvor podsjeća da su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH vodili nekoliko istraga povodom toga, ali nijedna nije okončana.

Također, navodi da Turska i Saudijska Arabija imaju ogromne tvornice naoružanja, ali da ga kupuju i uvoze iz BiH jer nemaju zakonsko uporište za izvoz vlastitog naoružanja u zemlje u kojima traje rat, dok to nije slučaj sa naoružanjem koje kupe u BiH.

Proizvodnja oružja u BiH je svake godine veća za 30 posto, a strateški partner u tome je firma “Hovel mašin” koja upravlja u pet od ukupno šest tvornica namjenske industrije u FBiH, tvrdi izvor Srne.

(Neimenovani izvor Srne misli na američku tvrtku “Howell Machine, Inc.” koja kupuje dio proizvoda namjenske industrije BiH, prije svega metaka proizvedenih u konjičkom Igmanu, op.aut.)

On zaključuje da će BiH u perspektivi odgovarati zbog kršenja međunarodnih propisa u toj oblasti.

%d bloggers like this: