Skoči do sadržaja

Na današnji dan je HVO žestoko granatirao Zenicu i počinio gnusan masakr nad civilima

U Zenici je 19. aprila 1993. godine oko podne počinjen masakr nad civilima, kada je od granata ispaljenih na centar grada sa položaja HVO-a, pozicioniranim u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice ubijeno oko 30 osoba, civila.

Taj dan ubijeno je i ranjeno više desetina civila u trenutku velike gužve koji su bili u gradu u potrazi za hranom i sredstvima za oreživljavanne. U to doba dana odvijala se velika trgovačka aktivnost u samom centru grada, a u geografskoj zoni koja je bila granatirana nalazilo se oko dvije do tri hiljade ljudi. Tačan broj granata ispaljenih na centar Zenice ostao je neutvrđen, iako se pominje brojka od devet granata ispaljenih iz haubice.

Za ovaj masakar je pred haškim sudom u Den Haagu bio optužen general HVO-a Tihomir Blaškić. Postoje dvije različite tvrdnje o izvoru paljbe: optužba u procesu Blaškiću je tvrdila da su to bili položaji HVO-a u Putičevu, dok je odbrana zastupala tezu da su granatiranje izvršile srpske snage na Vlašiću. Sudsko vijeće oslobodilo je generala Blaškića optužbi po tačkama optužnice kojima se tereti za ovo granatiranje.

Zločini nikada neće biti zaboravljeni niti žrtve smiju otići u zaborav.

Žrtvama ovog masakra neka je vječni rahmet i mir. Mi ne zaboravljamo, nemojte ni vi.

AntiDayton pokret

%d bloggers like this: