Skoči do sadržaja

Čović i Ivanić se dogovorili da ponovo odbiju ugovor države s Islamskom zajednicom

Čović je navodno imao zamjerke i na ”specifične” islamske obrede i obaveze poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, kao i sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame…
Prilikom glasanja o usvajanju dnevnog reda, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović i član iz RS-a Mladen Ivanić su tražili i glasali da se s dnevnog reda koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH predložio skine tačka “Prihvatanje Osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH”.

S obzirom na to da se u skladu sa članom 21. stav 5. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, odluka o utvrđivanju dnevnog reda, odnosno izmjenama istog, donosi većinskim glasanjem, predsjedavajući Izetbegović je preglasan 2:1 i ta tačka je skinuta s dnevnog reda današnje sjednice.

Nezvanično, kako je ranije objavljivano, Čović ima nekoliko zamjerki na ugovor s Islamskom zajednicom. Čoviću smeta poslovanje Islamske zajednice, zapošljavanje u njenim institucijama, arhiv, vakufska imovina i dr. Čović je navodno imao zamjerke i na specifične islamske obrede i obaveze poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, kao i sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame.

S druge strane, Ivanić je početkom godine izjavio da potpisivanje sporazuma s Islamskom zajednicom zahtijeva puno bolju političku klimu.

“Što se mene tiče, kada bi ugovor bio identičan kakav je sa Srpskom pravoslavnom crkvom, sutra se to može uraditi bez obzira na političke prilike”, kazao je Ivanić u februaru ove godine.

Ali, dodao je, s obzirom na to da je to detaljniji sporazum u kojem ima puno specifičnosti koje nisu sadržane u drugim dokumentima, to traži puno bolju političku klimu nego što je, kaže, sadašnja.

S obzirom na trenutno političko stanje i odnose u BiH teško je očekivati da će taj sporazum biti potpisan do izbora u oktobru.

%d bloggers like this: