Skoči do sadržaja

Osam godina od smrti generala Rasima Delića

Danas se navršava osam godina od smrti generala i vrhovnog komandanta Armije RBiH Rasima Delića. Ukopan je na Šehidskom mezarju Kovači na ovaj dan posjete članovi porodice kao i brojne delegacije.

 Delić je u najtežim trenucima za BiH preuzeo odgovornost i sa svojim saradnicima i saborcima pripremao odbranu zemlje od agresora. Njegov sin Adnan kazao je ranije za Patriju da su njegovom ocu bili najteži dani provedeni u Hagu, a da pojedinci tek sada uviđaju koliki je značaj njegovog oca, prenosi NAP.

General Delić penzionisao se 2000. godine, a suđenje u Hagu bili su najteži dani poslije rata. U penziju je otišao u septembru 2000. godine. Haški tribunal 2008. godine osudio ga je na tri godine zatvora zbog “okrutnog postupanja i kršenja pravila i običaja ratovanja”. Odslužio je dvije trećine kazne i pušten je na slobodu, no njegovo srce više nije izdržalo. Preminuo je 2010. godine.

Vojnu akademiju Jugoslovenske narode armije završio je 1971. godine. Završio je i dvogodišnju školu za komandni kadar. JNA je napustio u aprilu 1992. u činu potpukovnika, a od juna 1993. do kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je komadant Armije RBiH. Nakon završetka agresije, Delić je bio komadant zajedničke komande Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

BIH
%d bloggers like this: