Skoči do sadržaja

Drama ispred Parlamenta FBiH: Borci pokušali na silu ući u zgradu, jedan od njih zaprijetio bombom

U pauzi između dviju sjednica Zastupničkog doma Federalnog parlamenta došlo je do incidenta o čijim detaljima novinari ne mogu saznati mnogo u ovom trenutku.

 Ispred zgrade Parlamenta su pripadnici specijalne policije koji su stali između demobilisanih boraca koji protestvuju i ulaza u objekat.

Prije nekoliko trenutaka, specijalci su navodno spriječili ulazak demonstranata u zgradu.

Prethodno je jedan od njihovih predstavnika ulazio u hol tražeći sastanak s rukovodstvom Zastupničkog doma, a kad mu to u datom trenutku nije dozvolilo osiguranje, vratio se u redove ostalih kolega, od kada su se začuli povici.

Novinari iz nekolicine medijskih kuća su trenutno u suterenu zgrade ispred sale u kojoj se održavaju sjednice, a osiguranje na početku incidenta nije dozvoljavalo da se popnu ni do prizemlja i eventualno izađu kako bi se raspitali za činjenice te vidjeli šta se sve dešavalo do ovog trenutka.

U skupštinskoj sali trenutno gotovo da i nema zastupnika, veoma je malo i novinara. Nepotvrđena informacija je da je navodno preporučena evakuacija iz zgrade zbog sigurnosnih razloga.


Nakon sukoba koji je izbio ispred Parlamenta FBiH u kojem je došlo do fizičkog obračuna specijalne jedinice policije i manje grupe demobilisanih boraca oglasio se ratni major iz Zenice koji je kazao da će idući put doći sa bombama koje će baciti na policiju.

Predstavio se kao ratni major Hajrić Doglod te je rekao kako su demobilisani borci pokušali ući u zgradu institucija nakon čega je komandir policije fizički nasrnuo na njega i spriječio ga u tome.

“U tom fizičkom obračunu sam ga uhvatio za vrat nakon čega je on mene udario palicom. Kada se situacija smirila izvinio sam se, ali on nije htio prihvatiti moje izvinjenje”, rekao je Doglod.

Naveo je da je bio isprovociran jer je dotični komandir rekao da je on veći borac i Zlatni ljiljan.

“To me je povrijedilo jer ja najbolje znam koliko sam se u ratu borio, a od ove države nemam ništa. Ilegalno kopam ćumur u Zenici, a danas sam došao ostvariti svoja prava kao i ostali borci, međutim, u tome nismo uspjeli. Naredni put ćemo biti bolje organizovani i doći ćemo s bombama koje ćemo na njih baciti te će onda oni od nas bježati, a ne mi od njih”, kazao je.

Na kraju je poručio da se nikada nije povukao pred neprijateljem i da ga ništa, kao i ostale borce neće spriječiti u ostvarivanju prava.

(Klix.ba/Al Jazeera)

%d bloggers like this: