Skoči do sadržaja

Počeli radovi na izgradnji ceste Neum–Stolac, projekt od strateškog značaja za FBiH

 
Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, jučer je, zajedno s direktorom JP Ceste Federacije Ljubom Pravdićem i predstavnicima izvođača, obišao gradilište, te izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova.

Tokom obilaska gradilišta ministar Lasić je istakao da je početak ovih radova od izuzetnog značaja za Neum i da će izgradnja nove magistralne ceste Neum – Stolac uvelike olakšati komunikaciju Neuma sa ostatkom Bosne i Hercegovine.

“Ovo je projekt od strateškog značaja za Federaciju BiH, Hercegovačko-neretvanski kanton, a pogotovo za sve stanovnike Neuma i okolnih mjesta jer će se završetkom ovih dvanaest kilometara značajno relaksirati pritisak na postojeće saobraćajnice, pogotovo u ljetnim mjesecima”, kazao je Lasić.

Nakon što su u februaru 2018. godine potpisani ugovori za izvođenje radova na magistralnoj cesti M17.3 Neum–Stolac, dionica Stari Neum–Kiševo–Broćanac, te odabran nadzor za navedene dionice i s nadzorom potpisan ugovor krajem marta 2018. godine, krenuli su radovi i izgradnja na ovoj dionici.

“Ovi ugovori predstavljaju zvanični početak Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH koji se finansira iz međunarodnih kredita. Izgradnja ceste Neum – Stolac je veoma kompleksan i financijski zahtjevan projekt na kojem su se, kroz duži niz godina, provodile razne aktivnosti kako bi se projekt pripremio za kandidiranje i odobravanje kod međunarodnih finansijskih institucija”, kažu iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Program modernizacije cesta obuhvaća projekte izgradnje cesta, izgradnju obilaznica oko gradova, izgradnju traka za spora vozila na prijevojima, rekonstrukciju i sanaciju tunela i mostova, rekonstrukciju cesta i sanaciju opasnih mjesta, korekciju osovina, rekonstrukciju crnih tačaka, sanaciju šteta od poplava te pružanje konzultantskih usluga.

Program u vrijednosti od 173 miliona eura pripremljen je u saradnji sa međunarodnim financijskim institucijama koje će ga i kreditirati gdje je Svjetska banka (WB) osigurala 58 miliona eura, Evropska investicijska banka (EIB) 50 miliona i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 65 miliona eura.

“U proteklom periodu pripremljena je kompletna projektna investicijsko-tehnička dokumentacija na nivou glavnog projekta, pripremljen elaborat eksproprijacije za cijeli projekt, proveden postupak eksproprijacije i pribavljena građevinska dozvola za dionicu Stari Neum–Kiševo–Broćanac dužine od 11,5 kilometara. Programom utroška sredstava ‘Granta Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za projekat izgradnje ceste Neum–Stolac’ izvedeni su radovi na nivou BNS-a na dionici Stari Neum–Kiševo–Babin Do dužine od 5,30 kilometara. Ove aktivnosti su finasirane iz vlastitih sredstava JP Ceste FBiH i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH”, kažu u ministarstvu.

Dionica Stari Neum–Kiševo–Broćanac će biti finansirana iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke i Svjetske banke, a ukupna vrijednost radova je otprilike dvanaest miliona maraka.

Dionica je podijeljena je na dva lota. LOT 1 koji obuhvata asfaltiranje dionice Stari Neum–Babin Do dužine 5,3 kilometra, izgradnju ceste Babin Do– Oštrovac dužine 1,7 km, izgradnju tunela Oštrovac dužine 90 metara i potputnjaka Oskorušnica dužine deset. Izvođač radova je Integral inžinjering a.d. Laktaši. Vrijednost radova je 6.027.207,03 KM.

LOT 2 se sastoji od izgradnja ceste na dionici Oštrovac–Broćanac u dužini od pet kilometara. Na predmetnoj dionici izvode se radovi na izgradnji trase ceste i tri potputnjaka dimenzija 3,5×5 m. Izvođač radova je JV HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude. Vrijednost radova je 5.924.253,83 KM.

BIH
%d bloggers like this: