Skoči do sadržaja

Afganistanska vojska bombardovala medresu u Kunduzu: Ubijeno oko 150 civila i djece

Brojni civli, uključujući i djecu, ubijeni su u zračnom napadu afganistanske marionetske vlade na medresu (vjersku školu) u sjevernoj afganistanskoj provinciji Kunduz, kazali su svjedoci i zvaničnici.

Vjerska škola u distriktu Dasht-e-Achin je bila meta zračnih napada, koji su rezultirali smrću najmanje 70 ljudi, kazao je zvaničnik distrikta Al Jazeeri, pod uslovom anonimnosti.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Afganistana Mohammad Radmanish kazao je Al Jazeeri da su cilj zračnih udara  bili “komandanti talibana”.

“U zračnom udaru je ubijeno više od 30 boraca talibana, uključujući devet komandanata. Bombardiran je talibanski centar za obuku i tamo nije bilo civila”, kazao je on.

Talibani su odbacili navode da su se njihovi borci nalazili u školi tokom napada.

Svjedok je kazao Al Jazeeri da je ceremonija uključivala i “veliki broj civila” te da su su porodice stradalih u napadu “bile devastirane”.

“Tamo su se nalazila djeca od 11 ili 12 godina, kojima su dodijeljene nagrade i pokloni nakon što su završili religijske kurseve (hifz Kur’ana). Majke vrište i plaču ispred bolnice zbog smrti njihove djece i svi plaču s njima”, kazao je za Al Jazeeru Mohammed Abdul Hag, koji je svjedočio napadu.

Drugi svjedok je Al Jazeeri kazao da je više od 100 ljudi ubijeno u napadu.

Talibani su u saopćenju dostavljenom Al Jazeeri naveli da je u napadu ubijeno gotovo 150 vjerskih učenjaka i civila, a da su većinom djeca među ubijenima i ranjenima.

Afganistanska marionetska vojska iz helikoptera je bombardovala medresu. Djeca su završavala hifz Kur’ana te dobijala pohvale i nagrade.

Ovo će doprinijeti većoj civilnoj podršci talibanskom pokretu.

%d bloggers like this: