Skoči do sadržaja

Gaza: Izraelska vojska ubila sedam Palestinaca tokom protesta

Broj Palestinaca koje su izraelski vojnici usmrtili u Pojasu Gaze u petak, na “Dan zemlje” povećan je na sedam, potvrdio je Ashraf al-Qidra, portparol Ministarstva zdravlja u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA).

 Al-Qidra je dodao kako je povrijeđeno oko 500 osoba.

Prethodno, u petak, u izraelskom granatiranju poljoprivrednog područja u južnom dijelu Pojasa Gaze ubijen je palestinski farmer, dok je drugi povrijeđen.

Granatiranje u petak dogodilo se svega nekoliko sati prije palestinskih demonstracija pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela na kojima se, na šest različitih područja, okupilo desetine hiljada ljudi.

Povodom “Velikog marša za povratak” na različitim pograničnim područjima postavljeni su i šatori. Palestinska strana tvrdi da su u pitanju mirne demonstracije. Međutim, komandant izraelske vojske Gadi Eisenkot je poručio da će, u slučaju “napada na izraelsku infrastrukturu vojnicima dati dozvolu za upotrebu oružja”.

Od 2007. godine Pojas Gaze se nalazi pod izraelskom i egipatskom blokadom koja je uništila ekonomiju i lišila oko dva miliona stanovnika osnovnih namirnica.

Agencije

%d bloggers like this: