Skoči do sadržaja

Dodik za policiju RS-a nabavio 4.000 jurišnih pušaka 

Stvarni broj jurišnih automatskih pušaka koje je nabavio MUP Republike Srpske nije 2.500, kako se do sada vjerovalo, već 4.000 pušaka, otkriva, uz ostalo, studija koju je u petak objavio američki Foreign Policy Researh Institute sa sjedištem u Filadelfiji, piše bh. informativni servis INS.

Također, u izvještaju se navodi da postoje indicije da je režim Milorada Dodika nabavio i protivavionske rakete ruskog porijekla Igla 1-V. Riječ je o raketama koje, naime, mogu biti postavljene i lansirane iz helikoptera.

U izvještaju je naglašeno i da je Srbija glavni izvoznik oružja u RS-u!

Podsjetimo, u izvještaju se konstatira da Rusija aktivno podržava političke i paramilitarne igrače koji žele podijeliti Bosnu i Hercegovini.

U naslovu studije se navodi kako je BiH došla na metu ruskog utjecaja, što bi moglo, kako se tvrdi, dovesti i do nasilja. Autori pozivaju SAD da hitno reagira, prenio je ranije Nezavisni istraživački centar NICK.

– Kremlj sarađuje sa Vladom RS i predsjednikom Miloradom Dodikom kako bi taj cilj postigli, pa makar i nasilnim putem – navodi se u studiji o kojoj je izvjestio i ugledni „Newsweek“, prenio je NICK.

Najznačajnija ruska intervencija, piše u studiji, jeste u sigurnosnom sektoru manjeg bh. entiteta.

– Uz rusku pomoć, policija RS i sigurnosne snage su obučavane i opremljene kao da su vojska. Direktno kršeći Dejtonski mirovni sporazum, Ministarstvo unutrašnjih poslova je nabavilo tokom protekle dvije godine veliku količinu vojnog oružja – istaknuto je, uz najnovije informacije o dolasku grupe „Noćni vukovi“.

Posljednjih nekoliko godina, Rusija je proširila svoju sigurnosnu i ekonomsku aktivnost u regiji Zapadnog Balkana, tvrde autori studije.

Najočitiji je pokušaj puča u Crnoj Gori uoči ulaska ove države u NATO.

– U BiH je Rusija je udvostručila pomoć Dodiku u njegovim secesionističkim aspiracijama. Rusija se nada da može narušiti kredibilitet NATO-a i oslabiti Transatlanski savez. Ako ih uspiju destabilizirati BiH i susjedna Srbija će biti spriječene u dubljoj integraciji među zapadne zemlje – tvrde između ostalog autori.

Oni su pozvali SAD i NATO da spriječe destabilizaciju Balkana sa hitnim angažmanom posebno ojačanim sigurnosnim prisustvom u BiH.

(saff.ba)

%d bloggers like this: