Skoči do sadržaja

Talibani oštro reagirali na američko priznavanje Jerusalema kao prijestolnicom Izraela

Američiki predsjednik Donald Trump u srijedu je zvanično priznao grad Jerusalem kao glavni grad Izraela.

“Odlučan sam da je došlo vrijeme da se zvanično prizna Jerusalem kao prijestonica Izraela. To je najbolje u interesu SAD i u interesu procesu rješavanja situacije na Bliskom istoku”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

Trump je podsjetio da je više od 20 godina svaki njegov prethodnik odbijao da prebaci ambasadu u Jerusalem i da prizna taj grad kao glavni grad Izraela.

Američki predsjednik je rekao da je naložio State Departmentu da razvije plan relokacije američke Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Na sve ovo su burno reagirali Palestinci, Turska te neki najsnažniji muslimanski oružani pokreti u svijetu. Tako je palestinski Hamas pozvao na pripravnost i ustanak, sirijski Tahrir al-Šam na poduzimanje konkretnog koraka za zaštitu Al-Akse, dok su afganistanski talibani upozorili SAD na posljedice s kojima će se uskoro suočiti.

Zebihullah Modžahid, glasnogovornik Islamskog Emirata Afganistana objavio je službeno saopćenje kojim se želi alarmirati islamski svijet na podršku potlačenom palestinskom narodu:

”U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog…

Konačno, Amerika je u potpunosti pokazala svoje kolonijalističko lice i proglasila otvoreno neprijateljstvo prema islamu, te je pružila potporu okupaciji muslimanskih zemalja. 

Islamski Emirat Afganistana oštro osuđuje priznanje Jerusalema i Bejtul-Makdisa, prve muslimanske kible, kao glavnog grada okupatorskog Izraela od strane Amerike, i smatra da je to veliki anti-muslimanski korak.

Američki predsjednik pokazao je da je Amerika izravno uključena u sve nedaće pomoću kojih se uzurpira domovina muslimana i nastoje uništiti islamske vrijednosti. Ova odluka Trumpa će zapaliti plamen rata u svijetu, posebice na Bliskom istoku.

Islamski Emirat Afganistana poziva sve muslimane i muslimanske zemlje da iskažu svoju solidarnost s Bejtul-Makdisom i pomognu otpor ugnjetavanog palestinskog naroda.

Ako muslimani ne uspiju dati bratsku ruku jedni drugima i solidarisati se sa njihovim problemima, opstanak muslimana bit će suočen sa velikom opasnošću.

ISLAMSKI EMIRAT AFGANISTANA”

Talibani su se formirali i izdigli iz krvavog građanskog rata u Afganistanu oko 6 godina nakon povlačenja SSSR-a iz te zemlje. Do danas su ostali najsuperiorniji i najstabilniji muslimanski oružani pokret na svijetu koji je razradio i usavršio taktike ratovanja te doslovno pokopao vojske SAD-a i NATO-a u Afganistanu. Talibani danas nadziru preko pola Afganistana i sve su snažniji uprkos nastojanju cijelog zapadnog svijeta da ih unište.

NH
%d bloggers like this: