Skoči do sadržaja

Naser Orić donirao dvije krave povratničkoj porodici Herceglija kojoj su komšije Srbi otrovali svu stoku

Naser Orić, komandant odbrane Srebrenice poklonio je dvije krave povratničkoj porodici Herceglija iz rogatičkog sela Bjelogorci, čije su tri krave uginule nakon što su otrovane prije dva dana.

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio Orić, koji je trenutno na putu ka Srebreniku, gdje će se susresti s učesnicima “Marša mira” koji je iz Srebrenice krenuo ka Vukovaru.

Orić je Nedžada Hercegliju, povratnika iz Rogatice kontaktirao sinoć, a krave su mu jutros iz Srebrenice dovezene pred njegovu porodičnu kuću u Bjelogorcima. U narednim danima, kako nam je kazao, on će ovoj porodici pokloniti i konja, “samo dok im izabere nekog mirnog”.

“Čovjek je domaćin pravi, ima 150 duluma zemlje i trebamo ga svi podržati” kratko nam je kazao Orić.

Herceglijama su prije dva dana otrovane tri krave, a sumnja se da su to, navodno, počinile komšije Srbi.

Nedžad Herceglija je u razgovoru za Saff rekao da se ovaj sramni zločin dogodio prije dva dana. “Strahujemo da su, osim ove tri krave, otrovana još dva teleta i jedna krava. Veterinar nam je rekao da moramo sačekati do sutra ujutru da vidimo hoće li preživjeti”. Nedžad je bio u policijskoj stanici u Rogatici gdje mu je rečeno da je utvrđeno da su krave otrovane ureom pomješanom sa soli, brašnom i drugim tvarima. Također, policija mu je rekla da su krave otrovale njegove komšije, srpska porodica Abazović.

“Policija mi je rekla da je Ana Abazović priznala da je podmetnula otrov”.

Herceglije su jedina bošnjačka porodica u Bjelogorcima. Nedžad i njegova porodica su izloženi stalnim prijetnjama i napadima.

“Ja imam problema sa komšijama Srbima, naročito sa porodicom Abazović već četiri godine. Meni su zaprijetili da će me ubiti. Moja kćerka je zbog tih problema morala napustiti školu. Nemam kome da se obratim. Bojim se za naše živote, niko nas ne štiti. Strah me je da nam ne zatruju i vodu i da nas potruju kao naše krave”, poručuje na kraju zabrinuti Nedžad Herceglija.

(Bportal.ba/Faktor)

%d bloggers like this: