Skoči do sadržaja

Profesore Karaliću, prestanite uznemiravati vjernice pod nikabom!

Prof. Mahmut ef. Karalić, kako prenosi Oslobođenje, kaže: „Nije isključivo da neko daje pare za nošenje burki. Burka, odnosno pokrivanje lica nije islamski propis. Nema to u islamu. (…) Najveći muhadis svijeta u posljednja dva stoljeća Muhammad Nasiruddin al-Albani koji je bio po uvjerenju selefija, na što se ovi i pozivaju da su selefi, napisao je knjigu “Pokrivanje žene muslimanke” u kojoj je dokazao ovo što vam govorim. Pobio je sve njihove teze i dokazao da pokrivanje lica ne spada u islamsko pokrivanje.“ (http://bit.ly/2ixugSn)

Ovako je Ef. Karalić, svjesno ili nesvjesno, nanio veliku štetu mnogim muslimankama i slagao na ovog velikog učenjaka, šejha Albanija, rhm. Preče je bilo da je uvaženi profesor malo ponovio svoje, vjerovatno zastarjele, informacije, jer šejh Albani, rhm, nije dokazivao da pokrivanje lica ne spada u islamsko pokrivanje, nego da (po njemu) nije obavezno, već samo pohvalno, a veliku razliku između ta dva pojma trebao bi poznavati profesor bolje od nas.

Ovo nije prvi put da se šire dezinformacije o Albanijevom stavu u vezi s pokrivanjem lica. Mnogi su to činili čak i za vrijeme njegova života, pa je takvima žestoko poručio: „Više puta smo pojasnili da je pokrivanje lica za nju bolje i vrjednije, suprotno onome što nam lažovi pripisuju.“ (Er-Reddul-mufhim, str. 109-110) Nije na odmet spomenuti i to da su šejhove kćerke i njegova supruga bile pokrivenog lica. Dakle, šejh Albani nije to samo teoretski zastupao, nego je i praktično pokazao.

Uvaženog profesora napomenuo bih još i na riječi imama Ebu Hamida el-Gazalije, rhm, koji je rekao: „Muškarci su još od pamtivijeka bili otkrivenih lica, a žene bi izlazile (napolje) pod nikabima.“ (Ihjāu ‘ulūmid-din, 2/47) Ako pokrivanje lica „nije od islama“, kao što tvrdi Profesor, pa na kojoj su onda vjeri bili ovi o kojima govori Gazalija prije 900 godina?!

Uvaženi efendija Mahmut Karalić dao je veliki doprinos razvoju hadiske znanosti u našoj lijepoj domovini, pa bi trebao obratiti pažnju na svoje javne na(i)stupe, da ne bi uništio sve ono što je do sada gradio. Bolje bi mu bilo da se bavi onim što umije, prijevodima hadiskih zbirki, nego da svojim nepromišljenim izjavama nanosi štetu vjernicima koji, možda, i ne misle kao on.

Allah, dželle šanuh, neka popravi naša srca, riječi i djela!

Hfz. Amir Smajić

%d bloggers like this: