Skoči do sadržaja

Zenica ulazi u “Green City action plan”

Direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za BiH Ian Brown i njegov prvi saradnik Josip Polić posjetili su danas gradonačelnika Zenice gdina Fuada Kasumovića i tom prilikom donijeli su nove, lijepe vijesti za građane Zenice.

Evropska banka za obnovu i razvoj pokrenula je projekat “Green City action plan” gdje zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradskom upravom i gradonačelnikom Kasumovićem,  EBRD u projekat namjerava uključiti i Grad Zenicu. Gospodin Brown informisao je gradonačelnika da je EBRD spreman kroz ovaj akcioni plan, gdje je po lokalnoj zajednici opredjeljeno oko 250.000 eura, finansirati konsultante koji će raditi na identifikaciji izvora zagađenja u gradu i analiziranju svih izvora energije, te tražiti rješenje za smanjenje zagađenja.

Izrada plana trajat će šest mjeseci, a tokom njegove implementacije Grad Zenica neće imati finansijske obaveze. Važna tema sastanka gradonačelnika Kasumovića i gospode Browna i Polića bilo je i osiguranje sredstava Grada Zenica za učešće u formiranju joint ventura kompanije koja proizvoditi toplotnu energiju za zagrijavnje stambenih i poslovnih prostora u gradu. Predstavnici EBRD-a dobili su željeni odgovor svoga domaćina, da je obezbijedio sredstva za učešće Grada u ovom projektu od vitalnog interesa za građane Zenice, što znači da će odbor EBRD-a na svojoj prvoj narednoj sjednici odobriti finansiranje projekta izgradnje novih kotlovskih postrojenja u ArcelorMittal Zenica.

 Čelnici bh. Ureda EBRD-a čestitali su gradonačelniku na istrajnosti i uloženim naporima da se od strane Zeničko – dobojskog kantona deblokira projekat regionalnog vodovoda “Plava voda”.

“Bio je ovo konstruktivan i produktivan sastanak na kojem smo sa zadovoljstvom konstatovali da je deblokiran projekat Plava voda u čiju ćemo implementaciju krenuti u najkraćem mogućem periodu”, nakon sastanka sa gradonačelnikom Zenice izjavio je Ian Brown, direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH.

rtvze.ba

%d bloggers like this: