Skoči do sadržaja

Zenica: 23. septembra će se održati protest i mirna šetnja u znak podrške muslimanskom narodu Rohinja

U organizaciji HO “Hedija”, podružnica Zenica, 23. septembra (subota) u terminu od 10:30 do 12:30 sati održat će se mirna protestna šetnja od RK “Bosanka”, Trg Alije Izetbegovića do RK “Zeničanka”.

Cilj mirnog okupljanja građana je da alarmira javnost i time iskaže najoštriju osudu zločina nad muslimnskim narodom Rohinja u Arakanu (Mijanmaru).

Skupu će se kratko obratiti:

Alija Redžić,
Mujo Aganović,
Jasmin Imamović,
Ammara Šabić.

Također, biti će postavljene kutije za dobrovoljne priloge u svrhu pomoći prebjeglom stanovništvu ugroženih područja.

”ŽELIMO DA SE NE SVRSTAVAMO U ONE KOJI VRŠE GENOCID, JER BI NAŠA ŠUTNJA SIGURNO ZNAČILA DA MI PODRŽAVAMO ,ODNOSNO ODOBRAVAMO ONO ŠTO SE DESILO . 
Nakon novog vala nasilja mijanmarske vojske nad Rohingya muslimanima, koji je počeo 25. augusta, desetine hiljada muslimanskih izbjeglica napustilo je domovinu i utočiste našlo u Bangladešu. Iako su uspjeli spasiti svoje živote, izbjeglice u Bangladešu nemaju nikakvih uslova za život, a najmanje nade za povratkom u domovinu.

Muslimanske izbjeglice iz Mijanmara danima su pješačile, a pritom na leđima nosile sve što je ostalo iza sela koja su sada pepeo. Stotine hiljada je do sada prešlo granicu sa Bangladešom, kilometrima daleko od domovine.

Na mjestu gdje se nalazi izbjeglički kamp, uslova za život nema. Izbjeglice sa nadaju da će im neko pristići u pomoć, a nadu za povratkom u Mijanmar, kako kažu, već su izgubili” navela je Paša Alihodžić, aktivistica HO “Hedija” i organizatorica mirne protestne šetnje.

Važno je napomenuti da je 16. septembra također bio zakazan i održan protest za Rohinje u Zenici, ali veliki broj građana i organizacija nije prisustvovalo jer nije bilo dozvole od MUP-a ZDK. Ovog puta će navodno biti bolja organizacija.

Naš Haber

%d bloggers like this: