Skoči do sadržaja

Islamofobična televizija N1 koja je oskrnavila iftar u Konjević Polju, nastoji pravoslavni praznik pripisati muslimanima

Televizija N1 koja je tokom proteklog mjeseca ramazana za vrijeme velikog zajedničkog iftara muslimana u Konjević Polju u svoje propagandne svrhe iskoristila dječaka Ajdina Ćehajića koji je pored šatora tražio ”pomoć za hranu”, bila je udarna vijest brojnih bosanskih islamofobičnih portala i novinara, no cilj i namjera novinara ove anti-bošnjačke televizije je ubrzo razotktivena.

Pored toga što maksimalno nastoji oskrnaviti i u lošoj svjetlosti predstaviti muslimanje, njihove praznike i njihova tradicionalna obilježja, ova televizija je danas objavila članak i preportažu ”Ilindan ili Aliđun – praznik pravoslavaca i muslimana” tako pokušavajući poturiti ovdašnjim muslimanima ovaj pravoslavni praznik/blagdan.

U pomenutoj reportaži iz Sokoca, N1 je napravila kratak intervju sa dvojicom ”muslimana” (čitaj: balija) koji su izjavili:

“Ima pet, šest godina otkako dolazim ovdje. Svake godine budem, a bude i više raje. Poslijepodne će biti više raje”, a drugi dodaje: “To je naša velika tradicija, muslimanski praznik, od Gazi Husrev-bega ovdje je tradicija gdje je on svoju vojsku doveo i to se nastavlja. Ovo se zove Husremovac po Gazi Husrev-begu.”

Screenshot: Ovo su ta dva balijska bisera, autori gore navedenih izjava

Ovo su ta dva balijska bisera, autori gore navedenih izjava

Međutim, da li znate šta je Ilindan?

– Ilindan, ili koji se muslimanima podvaljuje pod imenom Aliđun je kršćanski praznik/blagdan; pravoslavci ga proslavljaju 02. augusta a katolici 20. jula, i taj praznik se kod katolika češće naziva Perundan. Praznik je znatno više zastupljen kod pravoslavaca te je posvećen svetom Iliji, a nakon jutarnje liturgije pravoslavci kreću sa organizovanjem igranki te konzumiranjem alkohola i svinjetine.

U srpskom pjesmama, Ilija rješava spor zemlje i neba o pravdi i krivdi, pošto je neko vrijeme boravio na zemlji i spoznao da je «krivda na zemljici crnoj». Ilija kažnjava ljude za njihove grijehe, zatvarajući nebo na tri godine tako da sunce ne grije, a kiša ne pada; šalje boginje. U narodnim predstavama, Ilija je domaćin groma, munja i kiše (up. Narodne nazive sveca – Gromovnik, Grʺmodelac, Grʺmolomnik).

Ruski seljaci iz okoline Smoljenska su smatrali da kiša pada na zemlju kada Ilija nebom razvozi vodu za svece, pa je prospe. Po vjerovanjima Bugara, Ilija primorava duše umrlih Cigana da prave grad, koji će pasti na njive grješnika.Po vjerovanjima, munje su tragovi Ilija kola (bel.) Ili ognjenih strijela, kojima Ilija s neba gađa đavole, lamja, hale (pov. Slov., Južnoslov.). Od udara kopita konja proroka Ilije ili od njegovih gromovitih strijela nastaju izvori, koji su u narodu poštovani kao «sveti».

Određeni krugovi bosanskih muslimana su kroz historiju svojatali taj paganski praznik proslavljajući ga na potpuno isti način kao i pravoslavci i katolici, s tim da su izbjegavali jedenje svinjetine, jer k’o biva – grijeh je, dok alkohol može proći. Tako je bilo nekad, tako je i danas. ”Muslimani” (čitaj: balije) željni igranke, muzike, pive i mesa će uvijek naći izgovor za proslavljanje ovog paganskog ne-muslimanskog praznika, pa čak će ga pripisiti i Gazi Husrev-begu ukoliko je potrebno, a u prilog im idu mediji puput N1 koji ga predstavljaju neizostavnim dijelom tradicije muslimana u BiH.

Podsjećanja radi, muslimani imaju dva praznika – Ramazanski i Kurbanski bajram, kako je to jasno naznačio Poslanik s.a.v.s u svom hadisu. 

“Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, došao je u Medinu čiji su stanovnici imali dva praznika iz vremena džahilijeta u kojima su se igrali i zabavljali. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao ih je: ‘Koja su vam to ta dva dana?’, a oni su odgovorili: ‘Dva dana u kojima smo se zabavljali u vrijeme džahilijeta.’ Na to im Poslanik reče: ‘Allah vam je ih zamijenio sa dva bolja praznika: Kurbanskim i Ramazanskim bajramom.’” (Ebu Davud)

Naš Haber

%d bloggers like this: