Skoči do sadržaja

“Horde zla” došle u Zenicu da pokazuju silu, pa ih razbila zenička policija

FK Sarajevo sinoć je gostovao u Zenici kod Čelika. Bordo klub je prekinuo neugodnu tradiciju – 16 godina bez pobjede u Zenici.

Poslije, navijači FK Sarajevo su nakon utakmice obavijestili javnost o brutalnosti policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

– Same scene hapšenja su potresne. Sa lisicama na rukama, na podu, okrenuti glavom u pod leže momci koji su došli podržati svoj klub samo 70km od Sarajeva, a kao da su došli u drugu državu. Šutanje nogama, psovanje sarajevskih majki i svaki drugi metod vrijeđanja izaziva osjećaj gađenja svakom normalnom umu koji sve to gleda ili sluša sa strane – navodi se u jednom dijelu statusa na Facebook stranici UNFKS – “Horde zla” u kojem se detaljno opisuju jučerašnja dešavanja na ulicama Zenice.

Međutim,  danas je se MUP ZDK oglasio saopćenjem za javnost, kojeg prenosimo u cijelosti:

– Sa ciljem stvaranja što boljeg sigurnosnog ambijenta, angažovali smo dovoljan broj policijskih službenika, osigurali trasu dolaska, osigurali oko 150 besplatnih parking mjesta za gostujuće navijače, kao i čuvanje tih vozila do završetka utakmice.

Prije početka utakmice, prilikom dolaska gostujućih navijača, u ulici Bulevar Kulina bana kod broja 32, od strane jedne manje navijačke grupe došlo je do narušavanja javnog reda i mira, kojom prilikom su intervenisali pripadnici Specijalne policijske jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. Tom prilikom lišeno je slobode 17 navijača, koji su privedena u službene prostorije Policijske stanice Centar, gdje su im izdati prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona, za šta su prihvatili odgovornost.

S obzirom na to da je prilikom intervencije policijskih službenika došlo do pružanja otpora od nekoliko članova navijačke grupe i odbijanja zakonskih naredbi, pripadnici Specijalne policijske jedinice su upotrijebili sredstva prinude, a o svakoj upotrebi sredstava za vezivanje i fizičke snage su sačinjeni posebni izvještaji koji će biti upućeni u redovnu proceduru radi ocjene opravdanosti.

Prilikom dokumentovanja ovog događaja naknadno su identificirana tri osobe iz Zenice, za koja je utvrđeno da su narušavala javni red i mir, a i njima su izdati prekršajni nalozi zbog počinjenih prekršaja, a pet lica je lišeno slobode i udaljeno sa stadiona, također zbog naružavanja javnog reda i mira i činjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu.

Ono što želimo naglasiti je činjenica da je itekako moguća saradnja navijačkih grupa i policije, što dokazuju brojne utakmice odigrane na području Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, na kojim nije zabilježen nijedan slučaj narušavanja javnog reda niti incident. Isto tako, službenici policije će i dalje jednako postupati prema svim navijačkim grupama bez obzira na to odakle one dolaze. Sa sigurnošću tvrdimo da policija sve navijače i navijačke grupe djeli isključivo na one koji poštuju javni red i  mir i prave dobru navijačku atmosferu, a takvih je mnogo više, i manje grupe i pojedince koji pokušavaju da ulice i trgove naših gradova pretvore u poligone za navijačke obračune i nanošenje materijalne štete društvu, građanima i sportskoj infrastrukturi – navodi se u saopćenju.

Također, u saopćenju se navodi da je dan ranije u Doboju kod Kaknja odigrana utakmica Mladost – Željezničar, na kojoj nije bilo incidenata.

–  U Kaknju je bilo prisutno oko hiljadu gostujućih navijača. Tom prilikom nije zabilježen ni najmanji incident, a saradnja navijačkih grupa i policije je bila na zavidnom nivou. Ovdje želimo naglasiti da ukoliko postoji spremnost navijačkih grupa da doprinesu dobroj sportskoj atmosferi, uz poštivanje zakonskih odredbi, sve može može proći u najboljem redu i na zadovoljstvo svih strana – navodi se u saopćenju.

Iz MUP-a Ze-Do kantona naglasili su da je i u Zenici veći broj navijača poštovao upute policije, izuzev manje grupe, nad kojom je, kako su potvrdili “primjenjene policijske ovlasti“, a koja se “izdvojila sa namjerom da se obračuna sa drugim navijačima“.

– Svim navijačkim grupama, koje sportske događaje i terene koriste za svoje fizičke obračune i stvaranje nereda, naglašavamo da nećemo tolerisati bilo kakva nedozvoljena ponašanja na sportskim terenima i u gradovima, niti bilo kakve incidente i slučajeve narušavanja javnog reda i mira, koji mogu ugroziti živote i imovinu naših građana. Takve situacije ćemo u što kraćem roku stavljati pod kontrolu, a izgrednike lišiti slobode i procesuirati. To je naša zakonska obaveza i naši građani i zajednica očekuju i traže od nas da ih zaštitimo. Policijski službenici će i dalje štititi javni red i mir, imovinu građana i time spriječavati posljedice koje mogu biti izuzetno teške, ukoliko bi ovakvi događaji eskalirali. Pozivamo sve navijačke grupe da na utakmice, po mogućnosti, dolaze organizovano i da sarađuju sa policijom, pridržavajući se zakonskih odredbi, uputa i naredbi koje dobiju.

Policija je dužna svima, bez obzira na mjesto odakle dolaze, osigurati da na siguran način doputuju, uživaju u sportskoj i navijačkoj atmosferi i sigurno otputuju na svoja odredišta.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je u proteklih nekoliko godina na najbolji mogući način osigurala veliki broj značajnih sportskih događaja i svim učesnicima i gostima osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost. To i jeste naš cilj i posebno naglašavamo da će svaki policijski službenik ove Uprave policije i dalje biti istrajan u zaštiti vladavine prava, poštivanja i primjene zakona, te zaštite života i imovine naših građana – navodi se iz MUP-a.

Screenshot: Komentar jedne zeničanke koja je prisustvovala hapšenju sarajevskih navijača od strane zeničke policije

%d bloggers like this: