Skoči do sadržaja

Adela Mahmutović i svi mediji koji su je podržali, ispisali su jednu od najprljavijih stranica islamofobije i reasizma

Adela Mahmutović, modna dizajnerica i ekonomistica iz Sarajeva, do prije par dana potpuno nepoznata osoba, na facebooku je opisala neugodnu situaciju koju je doživjela u jednom trgovačkom centru u tom gradu, a njena objava postala je tema sedmice u BiH.

Naime, ona je opisala svoj doživljaj koji joj se odvio tokom kupovine u Merkatoru. Prema njezinim riječima, arapski turisti su je ”napali” zbog njenog ”golog ramena”, odnosno nedoličnog izgleda, što je nju razbijesnilo da bi to ona kasnije u svom stilu prenijela na društvene mreže.

Adela je svoju objavu završila islamofobičnom i rasističkom rečenicom ”Oni će mene napadati u mojoj zemlji, u mom gradu u mom tržnom centru jer mi se vidi golo rame??? Primitivci napaćeni!!!! Dolazi nam šljam zadnji koji se ne zna okupatidoslovno se ne kupaju, samo se zaljevaju parfemčinama bljutavimbusaju su u prsa kao veliki vjernici, a kockarnice i barovi vrve od njih…ovdje poštujte našu kulturu, različitosti, vjerska opredjeljenja, a ne namećete vašu! Gamad beduinska, mr’š!!

Njenu objavu je ubrzo podijelilo na hiljade osoba širom Balkana, dok su deseci medija to prenijeli u pozitivnom karakteru, tako učestvujući u podržavanju i širenju islamofobije i rasizma.

Međutim, bio je i veoma veliki broj onih koji su dotičnu Adelu u startu ”prokužili”, govoreći joj kako preko ovoga samo želi steći popularnost i ništa više, dok su je neki samo osuđivali zbog jezika rasizma i uvreda prema narodu koji danas broji blizu 400 miliona a koji su prema Adeli ”primitivci koji se ne znaju ikupati”.

 

Ubrzo je uslijedilo i ”detaljno” Adelino pojašnjavanje tog događaja preko live streama na facebooku. U tom live streamu, Adela je između ostalih nebuloza, vjerovali ili ne, Gospodara (Allaha dž.š) nazvala osobom!

Dalje vam donosimo osvrt Fatmira Alispahća, poznatog bošnjačkog publiciste i novinara koji je stavio tačku na ovu jadnu i mizernu podvalu dotične Adele:

”SNIMAK NADZORNIH KAMERA DOKAZUJE LAŽ

Tri dokaza da ova osoba laže
1. Tvrdi da je od svega što joj je rečeno razumjela samo riječ “Allah”, pa je nejasno kako je onda razumjela da je motiv napada njeno golo rame.
2. Zašto nema svjedoka? Valjda bi na takav napad reagiralo obezbjeđenje Merkatora (koje je ovim prozvano za nesigurnost kupaca!), te bi se mediji u samom Merkatoru zainteresirali da uzmu izjavu od nekoga ko je taj (izmišljeni) incident vidio;
3. Dajte nam snimak sigurnosnih kamera, jer je cijeli Merkator pokriven video nadzorom!!!

Problem ovog slučaja nije u ovoj osobi, koja je željna publiciteta izmislila cijeli slučaj, problem je u velikom broju medija koji su pristali da prenesu izmišljotinu, bez logične i dostupne provjere (npr. snimak nadzornih kamera), te da citiraju rasističke uvrede protiv jednog naroda, a koje je u svome tekstu iznijela ova osoba. To što ona Arape marška, to što za Arape kaže da su “šljam”, da se “doslovno ne kupaju”, da su “gamad beduinska”, itd., samo je dno rasizma i islamofobije, a što su mediji afirmativno plasirali kao mjeru odbrane demokratije. Riječ je o zamjeni teza.
Ova osoba, i svi mediji koji su je podržali, ispisali su jednu od najprljavijih stranica islamofobijskog i rasističkog beščašća na ovim prostorima. Oni su rasisti i fašisti, oni su zlo, a ne Arapi koji su oklevetani i izvrijeđani u jednoj očitoj izmišljotini jedne iskompleksirane rasistkinje.”

Fatmir Alispahić


Inače, Adela koja Arape naziva primitivcima, beduinima i šljamom koji se ne zna okupati, ovakvim slikama se hvalila dok je hodala po arapskom Abu Dabiju prije par godina.

Adeli se haman’ smiješi fina karijera, možda ovim tempom islamofobije, rasizma i mržnje dostigne neponovljivu ”didlo novinarku” Lejlu Čolak koja je zbog jezika i sramote na kraju odlučila pobjeći iz BiH.

Naš Haber 

%d bloggers like this: