Skoči do sadržaja

Iako je odležao kaznu u BiH: Italijanski sud bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH osudio na doživotni zatvor!

Sud u Bresciji je osudio na kaznu doživotnog zatvora bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH Hanefiju Prijića zvanog Paraga. 

Potvrdio je ovo njegov advokat Almin Dautbegović koji je kazao da je ova odluka bila “posve neočekivana“.

– Porodica je bila s nama sve vrijeme i zajedno smo se držali u čitavoj ovoj situaciji, ali ovakvu odluku nismo očekivali. Uložit ćemo žalbu na ovu prvostepenu presudu suda – rekao je Dautbegović koji se trenutno nalazi u Italiji.

Danas objavljena odluka suda rezultat je postupka koji se u Italiji vodio protiv Prijića za zločin za koji je u BiH već izdržao izrečenu kaznu od 13 godina i četiri mjeseca.

On je uhapšen na aerodromu u Dortmundu 2015. prilikom pasoške kontrole, jer je Italija za njim raspisala međunarodnu potjernicu. Prijić je nakon toga izručen Italiji u kojoj se pred sudom u Bresci vodio postupak.

On je inače bivši ratni komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije BiH, čiji su vojnici 29. maja 1993. godine, u jednoj šumi kod Gornjeg Vakufa, ubili humanitarce iz Italije – Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Guida Puletija. Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti, koji su se bacili na zemlju. Za ovo ubistvo, 2001. godine na Sudu BiH kao komadant ove jedinice osuđen je Prijić. 

Faktor.ba

%d bloggers like this: