Skoči do sadržaja

Stvara li Dodik od policije alternativnu vojsku?!

Priznanje predsjednika RS Milorad Dodik kako mu je cilj osigurati da svih osam hiljada policajaca, koliko ih ima u tmanjem bosanskohercegovačkom entitetu, bude naoružano “dugim cijevima”, dobila je veliki publicitet ne samo u BiH nego i u regiji i izazvala bujicu komentara u kontekstu ponovne militarizacije Balkana, oosbito naglašene u Srbiji i Hrvatskoj..


Dodik i njegovi saradnici najavili su jačanje policijske suradnje s ruskim sigurnosnim službama i od te zemlje kupiti različito naoružanje i opremu uključujući posebne masažere za “opuštanje” policajaca.

“U ovoj godini svaki policajac će imati dugu cijev. Ove godine ćemo zaposliti novih 430 do 500 pripadnika policije”, izjavio je Dodik ranije ovog mjeseca.

policija_3

Policija RS prema trenutnim pravilima može posjedovati najviše 800 komada oružja s dugom cijevima, no Dodik tvrdi kako je ta pravila silom nametnula međunarodna zajednica kako bi spriječila da RS ima efikasnu policijsku strukturu, odnosno efikasnu alternativnu vojsku.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač potvrdio je kako se sada intenzivno radi na provedbi protokola o suradnji s ruskim Državnim ministarstvom sigurnosti potpisanim prošle godine.

Protokol se odnosi prije svega na razmjenu informacija u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima i drogom, ali i na opremanje te obuku pod nadzorom ruskih instruktora.

Lukač je najavio kako će stoga uskoro u Rusiju na obuku biti poslani pripadnici posebnih jedinica MUP-a RS.

“Veoma je važna mogućnost obuke posebnih jedinica policije RS zajedno s ruskim jedinicama, koje su veoma poznate i respektabilne u cijelom svijetu”, kazao je ministar Lukač.

IZ MUP-a RS su potvrdili kako su se kod ruskih partnera posebno zanimali za nabavku vodenih topova i posebnih vozila namijenjenih razbijanju protesta, što također planiraju kupiti.

No na njihovoj “shopping listi” našli su se i neobični izumi kojima ruska država pokušava pojačati učinkovitost svojih policajaca.

Lukač je istakao kako ga je najviše zanimala kupovina ruskih kalašnjikova s obzirom na njihovu pouzdanost.

U brojnim kometarima na ovu vijest, zanimljive su dvije vrlo učestale teze: prva, da Dodik pokušava oformiti alternativne oružane snage RS, budući da nema kontrolu nad Oružanim snagama BiH čiji je zapovjednik Predsjendištvo BiH, kao kolektivni organ, i druga, da je na identičan način nekadašnji predsjednik Srbije, Slobodan Milošević, početkom devedesetih godina prošlog vijeka naoružao i opremio policiju Srbije koju je stavio pod vlastitu kontrolu sa zadatkom očuvanja režima pod svaku cjenu.

”Krajnji cilj je da se policiji entiteta RS preko NSRS daju široke ovlasti u smislu odbrane tog entiteta, jer su OS BiH kako to Dodik reče „pod kontrolom NATO-a“. U tom kontekstu Vlada RS je izdvojila 6 miliona KM za opremanje specijalne policije RS sa borbenim vozilima pješadije i drugim težim naoružanjem” navodi vojni analitičar Nedžad Ahatović.

1980

Takva situacija bi postavila BiH u predkonfliktno stanje u kojem bi samo jedna iskra bila dovoljna da zapali požar, koji u BiH nije nikome potreban, a najmanje narodima u BiH koji su već jednom prošli kroz golgotu. Taj požar potreban je samo osumnjičenim kriminalcima poput Dodika i njemu sličnih čiji se interesi podudaraju sa interesima određenih vanjskih faktora koji žele da u BiH ispitaju odlučnost NATO-a i koji su u tom kontekstu voljni da plate cijenu u ljudskim životima igrajući se grubo sa teško stvorenim mirom na Balkanu.

Naš Haber

%d bloggers like this: