Skoči do sadržaja

Pedijatar kojeg žale sarajevski mediji čestitao Radovanu Karadžiću kada je izjavio da će muslimani nestati

Pedijatar Dragan Đokanović je napustio Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Odluka je uslijedila nekoliko mjeseci nakon što je javno kritikovao odluke direktorice Sebije Izetbegović, a presudno je bilo nerješavanje situacije na Klinici za ginekologiju i akušerstvo (GAK) gdje je radio, navodi se u dramatičnom tekstu portala Klix.ba. I drugi sarajevski mediji su iskazali  žaljenje zbog odlaska doktora Đokanovića. Za njih je on žrtva nemilosrdne Sebije Izetbegović.

Klix.ba, N1 i drugi mediji propustili su da upoznaju svoje čitaoce ko je Dragan Đokanović. Da bi priča o ovom doktoru bila potpuna, moramo se vratiti u 1991.godinu. Dragan Đokanović je bio srpski poslanik u Skupštini Bosne i Hercegovine, sjedio je pored Radovana Karadžića. Đokanović je napisao knjigu “Republika Srpska”. U toj knjizi Đokanović prenosi detalje sjednice u Skupštini BiH kada je Radovan Karadžić za govornicom zaprijetio da će muslimani nestati.

” Slušao sam Karadžićevu diskusiju i pažljivo pratio reakciju lidera Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića. Sjedio je u sredini prvog reda gdje su obično sjedili članovi predsjedništva BiH, gledao u pravcu Karadžića, dlanovima „zalizao“ kosu iznad ušiju i podigao ruku tražeći repliku. Predsjednik Skupštine Momčilo Krajišnik klimnuo je Izetbegoviću glavom dajući mu znak da može izaći za govornicu, odmah poslije Radovana. Završivši govor Karadžić je krenuo prema svom sjedištu, a skupštinska sala se prolamala od zvižduka i burnog negodovanja muslimanskih i hrvatskih poslanika… Doktor Karadžić i ja sjedili smo jedan pored drugog. Ustao sam i, kada je prišao, pružio mu ruku. Čvrsto je otpozdravio i zahvalno me pogledao. Vrlo svjestan sam bio težine riječi koje je predsjednik Srpske demokratske stranke izrekao iza skupštinske govornice”.

U istoj knjizi Dragan Đokanović opisuje kako je bio povjerenik Radovana Karadžića za Zvornik, te prenosi svoja razmišljanja o budućnosti Republike Srpske.

„Glas Podrinja, u kome je objavljen razgovor sa mnom, uspio sam pročitati, tek u novembru 1992. godine, i to pred sami početak sjednice Skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojena ostavka premijera Branka Đerića… Predsjedniku Karadžiću sam, naravno, pokazao taj novinski članak u kome sam, kao njegov povjerenik, izjavio:

‘Mi ćemo našu republiku organizovati kao republiku srpskog naroda ali i kao demokratsku zajednicu građana, pripadnika svih naroda, i nema nikakvih smetnji da tako i bude. Ratna povjereništva u Opštini Zvornik vodiće posebno računa o poštovanju svih ljudskih i građanskih prava. Svi zakoni jednako važe za sve. Poštovaćemo sve potpisane konvencije koje u prvi plan stavljaju brigu za čovjeka. Prema svakom ljudskom biću ponašaćemo se prije svega humano…’ (Dragan Đokanović, „Glas Podrinja“, 25. juni 1992)”

Pedijatar Dragan Đokanović ima iste poglede o statusu Republike Srpske kao i Milorad Dodik. On je učestvovao u njenom stvaranju, bio je najbliži saradnik Radovana Karadžića i ratni saborac Ratka Mladića. Takav čovjek je za sarajevske medije žrtva, a Sebija Izetbegović nemilosrdna direktorica.

 

%d bloggers like this: