Skoči do sadržaja

Nakon odluke gradske vlasti, Lutrija BiH zatvara sve svoje poslovnice u Zenici od 1. januara 2017. godine

Lutrija Bosne i Hercegovine zatvorit će sve poslovnice na području Grada Zenica, nakon što je Gradsko vijeće povećalo takse za priređivače igara na sreću sa 2.500 na 50.000 KM godišnje, po svakom uplatnom mjestu.
Potvrdio je ovo za novinsku agenciju Patria i direktor Lutrije BiH Edhem Pašukan.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je predložio a Gradsko vijeće većinom glasova podržalo Odluku da se takse za priređivače igara na sreću u Zenici povećavaju i do 50.000 KM godišnje po uplatnom mjestu. Kasumović smatra da je takva odluka ispravna i da će donijeti više novca u gradsku kasu.

Priređivači, pak, negoduju zbog odluke. Novca u gradskoj kasi, poručuju, bit će manje jer ne namjeravaju da uplaćuju toliku taksu. Smatraju da je to ogromna taksa ali i odluka suprotna Ustavu FBiH. Kladionice Premier i Sport Plus su već ranije najavile da će na području Zenice zatvoriti oko 100 poslovnica, a ista vijest došla je i iz Lutrije BiH.

– Svih deset poslovnica Lutrija BiH će zatvoriti sa 1. januarom 2017. Tri uplatna mjesta će biti otvorena do 31. januara kako bi ispoštovali obavezu dobitaka iz klasničnih igara – rekao je Pašukan.

–  Ovo je odluka uprave Lutrije BiH. Svaki dalji rad u Zenici ne bi bio ekonomski opravdan – dodao je Pašukan, piše Patria.

Iz kladionice Premier su također najavili su da će ovo značiti zatvaranje njihovih poslovnica u Zenici.

“Naše će poslovanje na području Zenice ubuduće biti nemoguće, odnosno troškovi i nameti premašuju zaradu i dobit pa se nikakvom ekonomijom ne može naći pozitivna strana priče spomenute Odluke”, saopćili su iz kladionice Sport Plus.

U junu 2015. godine u Zeničko-dobojskom kantonu su bila prisutna 332 uplatna mjesta, a samo u Zenici 98. Trenutno je u gradu prisutno između 100 i 120 poslovnica priređivaća igara na sreću, a priređivaći sada najavljuju zatvaranje oko 100 poslovnica.

%d bloggers like this: