Skoči do sadržaja

Zenica uvela oporezivanje kladionica, iz kladionica Premier i Sport Plus najavljuju potpuno zatvaranje poslovnica u ovom gradu

Gradsko vijeće Zenice na današnjoj sjednici izglasalo je povećanje komunalnih taksi, među kojima je oporezivanje kladionica, ali ista odluka neće biti primijenjena na kablovske operatere.

b_161229082

Današnja sjednica izazvala je mnogo pažnje javnosti, ali i vijećnika koji su je otvorili brojnim pitanjima i inicijativama. Najzanimljivija tačka dnevnog reda bila je donošenje odluke o izmjenama komunalnih taksi. Klub vijećnika SDA tražio je da se iz danas usvojene odluke izbaci član 5. koji obuhvata telekom operatere, što je usvojeno.

Prema usvojenom prijedlogu, kladionice će plaćati i do 50.000 KM po uplatnom mjestu. Iz kladionice Premier najavili su da će ovo značiti zatvaranje njihovih poslovnica u Zenici.

“Naše će poslovanje na području Zenice ubuduće biti nemoguće, odnosno troškovi i nameti premašuju zaradu i dobit pa se nikakvom ekonomijom ne može naći pozitivna strana priče spomenute Odluke”, saopćili su iz kladionice Sport Plus.

Današnjim glasanjem u Gradskom vijeću Zenice kladionice će u narednom periodu biti dodatno oporezovane, iako su vlasnici kladionica pisali gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću da time krši odluku Ustavnog suda.

Prije glasanja Kasumović je kazao kako neće dozvoliti da kladionice zarađuju veliki novac u Zenici, a da oporezivanje ne prođe.

Nakon sjednice i djelomičnog izglasavanja odluke o novim porezima, Kasumović je kazao kako je oporezivanje telekom operatera samo odgođeno do naredne sjednice.

Na današnjoj sjednici raspravljano je i o Gradskoj kafani, pri čemu su vijećnici izlagali svoje prijedloge za njenu obnovu, a upućene su i brojne inicijative za poboljšanje života i okoline u Zenici.

Zenica je prvi grad u BiH u kojem je izglasano dodatno oporezivanje kladionica koje će na godišnjem nivou biti oštećene i do nekoliko miliona konvertibilnih maraka.

%d bloggers like this: