Skoči do sadržaja

Sarajevo primjer Evropi: Veliki odaziv na miting podrške potlačenim stanovnicima Halepa (VIDEO+FOTO)

Uz poruku mira, svijet, koji je do sada nijemo posmatrao istrebljenje sirijaca od strane Asadovog zločinačkog režima, terorističkog Hezbollaha, Irana i Rusije, je pozvan da pomogne Siriji, a glavni grad Bosne i Hercegovine se priključio svjetskoj kampanji #StandWithAleppo

FOTO:

 

Mitingom podrške “Sarajevo – metropolama svijeta za Halep i Siriju” iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i cijele zemlje u ponedjeljak je poslana poruka mira i pozvan svijet da pomogne Siriji.

Na Trgu djece Sarajeva okupili su se predstavnici kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske i vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini i brojni građani.

VIDEO:

 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fharun.cero%2Fvideos%2F10210280062412118%2F&show_text=0&width=670

„Građani Sarajeva mogu danas jedino da pokažu da su uz sirijski narod i da mole uzvišenog Gospodara da im olakša i pomogne. Svjetske sile će odlučiti šta će dalje biti sa Sirijom. Mediji ne prenose ni 10 posto od onoga šta se stvarno dešava. Mi smo dobili informaciju da je devet porodica ubijeno u toku kratkog primirja“, rekao je Abdurahim Sultan, Sirijac koji živi u Sarajevu.

VIDEO:

 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffahro%2Fvideos%2F10154056613506821%2F&show_text=0&width=670

Sarajevski imam Muhamed Velić je kazao: “Ovo je najmanje što Sarajlije mogu uraditi, ne samo Sarajlije nego i Bosanci i Hercegovci za narod u Siriji. Ovo je moralni glas BiH i Sarajeva. Mi molimo moćnike u svijetu da zaustave ovo ludilo, a oni su primarno odgovorni za ubijanje nedužnih ljudi, žena, djece i starih.

Mi smo to osjetili na našoj koži u ratu i znamo šta znači ubijanje, istresanje po nekoliko tona granata na naše glave, kuće, gradove.”

Građani drže plakate sa porukama „Srebrenica, Vukovar. Danas Halep. Šta će biti dalje??“, „Wake up Muslims, Wallahi“…

Posredstvom signala Al Jazeere miting podrške iz Sarajeva otišao je u svijet.

Podsjetnik na rat u Bosni i Hercegovini

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Senadin Lavić smatra da je miting dizanje glasa za mir među narodima svijeta, posebno za mir na Bliskom istoku.

Naveo je da slike ljudi, djece, mrtvih tijela podsjećaju na stravično iskustvo iz Bosne i Hercegovine na kraju 20. stoljeća.

“Došlo je vrijeme za razvijanje kulture mira”, poručio je Lavić.

U ime Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Mato Zovkić pojasnio je da je inicijativa došla iz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je zamolio i predstavnike drugih vjerskih zajednica da se pridruže.

Istakao je da su se rado odazvali i da je vrijeme uspostave mira u svijetu.

Mitingom podrške Sarajevo se priključilo aktivnoj svjetskoj kampanji #StandWithAleppo.

Među istaknutim porukama, poput one “…” ili “…”, građani Sarajeva poslali su poruku svijetu i dali podršku ljudima u Halepu.

%d bloggers like this: