Skoči do sadržaja

U Sarajevu za srijedu najavljen veliki miting podrške potlačenim stanovnicima Halepa

U Sarajevu je za srijedu, 14. decembra, najavljeno održavanje mitinga podrške narodu Sirije – “Sarajevo – Metropolama svijeta za Halep i Siriju“, javlja Anadolu Agency (AA).

Miting će se održati na platou ispred BBI centra sa početkom u 15 sati u organizaciji kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i vjerskih zajednica u BiH. Cilj ovog zajedničkog poduhvata je podrška stanovnicima Sirije, posebno potlačenog grada Halepa koji se suočava sa krvoprolićem i razaranjem koje nije viđeno nakon drugog svjetskog rata, te poziv stanovnicima evropskih i svjetskih metropola da se i sami priključe aktivnoj svjetskoj kampanji #StandWithAleppo.

gf

Naglašavajući da miting nema isključivo vjersku niti političku pozadinu, te da isključivo ima za cilj podršku narodu Sirije, organizacioni odbor ističe da je patnja naroda Sirije i posebno Halepa univerzalna.

“Ovim protestom želimo podići svijest u javnosti i poslati poruku o ubijanjima nevinih ljudi u Siriji. Svjedoci smo da se prolijeva krv nedužnih civila, što je u suprotnosti sa svim međunarodnim normama i konvencijama. Ne želimo prešutno prelaziti preko problema i želimo jasno reći da se sukob u Siriji tiče svih nas, a ne samo svjetskih moćnika koji na sirijskoj ploči igraju svoju partiju šaha“, naveli su iz organizacionog odbora i dodaju:

“Kao grad koji je preživio najdužu opsadu u eri modernog ratovanja, kao građani i građanke Sarajeva, želimo i narodu Sirije poručiti da razumijemo patnju i užas kroz koji prolaze i istovremeno pozvati svjetske moćnike na adekvatnu reakciju, zbog čega očekujemo veliki odziv na ovaj događaj.“

%d8%ab%d9%88%d8%b1%d8%a9-630x350

Na kraju mitinga, zajednička poruka građana BiH biće proslijeđena svim ambasadama u BiH, NATO savezu, Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama.

Pozivamo sve ljude koji se suosjećaju sa stanovnicima Sirije i Halepa da svojim prisustvom uveličaju ovaj miting, te pokažu Sirijcima da su uz njih u ovoj dugoj i teškoj borbi protiv zločinačkog režima, i iransko-ruskog agresora koji svakodnevno masakriraju nevine civile.

%d bloggers like this: