Skoči do sadržaja

Obamin posljednji govor o nacionalnoj sigurnosti: ”Talibani su prejaki za nas, nismo ih uspjeli eliminirati”

Američki predsjednik Barak Obama je u utorak priznao da je situacija u Afganistanu i dalje teška, te da je njegova administracija znatno doprinijela planu za zaustavljanje afganistanske krize.

”Rat je dio života u Afganistanu više od 30 godina, a SAD ne može eliminisati (pobijediti) talibane”.

“Ali, ono što i dalje možemo učiniti je uskratiti sigurno utočište Al-Kaidi kao i prižiti podršku Afganistancima koji žele bolju budućnost”.

video:

https://twitter.com/AlFustaat_Media/status/806616560735571970

Prisjećanja radi, 27. decembra 1979. godine, SSSR napada Afganistan, ali se susreće sa nevjerovatnim narodnim otporom. Nakon desetogodišnjeg sukoba, SSSR je povlači iz Afganistana, a Afganistanci proglašavaju pobjedu. Međutim, afganistanske narodne milicije koje su se zajedno borile SSSR-a međusobno zarate, tako da je rat u Afganistanu produžen još 5 godina.

U tom državnom haosu, 1994 pojavljuje se mladi pokret pod imenom ”talibani”. Ovaj mladi islamski pokret je dobio veliku podšku afganistanaca i pokorio ostale milicije, te za kratko vrijeme zavladao cijelom državom.

Talibani su uveli red i donijeli stabilnost u državi – zabranili su drogu, alkohol, korupciju, te uveli šerijatski zakon. Ovo je potrajalo do 2001. godine kada SAD, NATO i Sjeverna alijansa napadaju Afganistan i skidaju talibane sa vlasti. Talibani su se nakon toga na nekoliko godina povukli u afganistanske planine gdje su se postepeno uvježbavali, naoružavali i pregrupisali.

Nakon nekoliko godina, talibani se vraćaju snažniji kao nikada prije, te su do 2012. godine doslovno pokopali zapadni savez u Afganistanu, što je na kraju rezultiralo povlačenjem njihovih snaga iz ove države.

Talibani danas posjeduju oko 40% Afganistana i imaju vojsku od oko 70.000 boraca, te odlučno nastoje vratiti državu pod svoju kontrolu.

Zapad će na 2016. godinu gledati kao na godinu poniženja jer su u njoj talibani uspjeli osvojiti na stotine afganistanskih baza, kasarni, distrikta i sela, kao i grad Kunduz koji je treći po veličini grad u državi.

Aleksandar Veliki, kada je zauzeo Afganistan p.n.e., je rekao: ”Nije teško zauzeti Afganistan, teško ga je zadržati (nakon što se zauzme).”

Afganistan zovu grobljem velikih sila!

%d bloggers like this: