Skoči do sadržaja

Mektić: Kolinda ruši ugled BiH i priča nebuloze!

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ponovio je danas da su izjave i tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović netačne i zlonamjerne. On je kazao da ne bježi od toga da u BiH postoji ekstremizam pa i nasilni radikalizam ali da se čini sve da se suprotstavi tome.

– Spremni smo sa svima sarađivati kako bi se poboljšala čitava sitaucija i unutar BiH i regiona. Nije tačno da region nije opterećen istim ovim problemima. Tvrdim da moramo javno govoriti o tom problemu – kazao je Mektić.

Izrazio je čuđenje zašto je hrvatska predsjednica odabrala da funkcioniše na bazi konflikta.

– Prvo su to uradili sa Srbijom, padale su teške optužbe i kada je Srbija kazala da ne želi verbalno ulaziti u konflikt sad su pronašli nas da budemo žrtva. Ako je ovo EU što radi Hrvatska da bog da ja nikad ne bio član EU. Ona se ponovo pozvala na nepostojeći izvještaj SIPA-e, a ja pozivam javno novinara da podijeli medijima taj dokument da se utvrdi njegova autentičnost pečat i potpis odgovornog lica – kazao je Mektić.

Komentirajući posljednju izjavu hrvatske predsjednice da se očekuju hiljade islamskih ratnika u BiH, Mektić je nazvao čistom nebulozom. 

On smatra da se ove izjave mogu dovesti u vezu sa hapšenjem 10 pripadnika HVO-a zbog zločina nad Srbima.

– Na ovakav način ruši se međunarodni ugled i destabilizuje BiH i urušava status BiH u svijetu – istakao je ministar.

Prema podacima koje je Mektić iznio na sirijsko-iračkom ratištu je boravilo 226 punoljetnih državljana BiH.

– Trenutno se na sirijsko-iračkom ratištu  115 bh. državljana. Poginulo je 65, a vratilo se u BiH 46 državljana. Od njih 46 svi su obuhvaćeni krivičnim progonom ili prikupljanjem podataka za njihovo procesuiranje. Njih 20 je osuđeno na zatvorske kazne, a protiv 26 postupak je u toku. To je puna istina.

On je potvrdio da u posljednjih 6 mjeseci nije bilo odlazaka na ratišta niti se BiH suočava sa nekim terorističkim prijetnjama.

Mektić je kazao da nije razgovarao ni sa članovima Predsjedništva BiH ni sa direktorom OSA-e. Kazao je da je spreman sa nadležnim agencijama iz Hrvatske uvijek sjesti i razgovarati, razmjenjivati podatke ali da nije nikada obaviješten o postojanju ovakvih podataka od strane Hrvatske. 

%d bloggers like this: