Skoči do sadržaja

Da li je Galijašević dobio posao kod hrvatske predsjednice ? Kolinda: Iz ISIL-a u BiH se vraća na hiljade boraca!

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u utorak u Dubrovniku kako se treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća na hiljade boraca, a ne može se zanemariti niti ”utjecaj nekih drugih država” na BiH, te je naglasila kako Hrvatska želi cjelovitu i politički neovisnu BiH, s tri jednakopravna naroda.

Komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je danas utvrdio da su “lažni i neutemeljeni” navodi o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH, kako je u ponedjeljak objavio libanonski šiija Hassad Diab u “Večernjem listu” pozivajući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), predsjednica Hrvatske rekla je na upite novinara, kako treba pogledati ”istini” u oči.

– Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko hiljada već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku neovisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Evropske unije. Moja želja za sve državljane BiH, pripadnike svih triju naroda čiju konstitutivnu jednakopravnost zastupam, jest da oni žive u miru, prosperitetu i da se nikada ne ponovi ništa slično onome što je bilo 90-tih godina i da krenu ka boljem životu u kojem će se poštivati svaki pojedinac bez obzira na njegove pripadnosti – rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je pri tom da želi apsolutnu sigurnost uz granice Republike Hrvatske.

– Republika Hrvatska dijeli 1.001 kilometar granice s BiH. Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i imamo obvezu kao jedna od supotpisnica Daytonskog ugovora – istaknula je Grabar-Kitarović.

S druge strane, brojne sigurnosne agencije i statistike govore da se na ratištu u Siriji i Iraku u periodu od početka 2012. godine do 2015. godine borilo oko 210 boraca, te da je jedan dio poginuo, jedan dio ostao na ratištu, dok je se jedan dio vratio i velika većina je već procesuirana, pa o kakvim ”hiljadama” Kolinda govori ?

Sa pravom se možemo pitati da li je to Dževad Galijašević dao otkaz kod Dodika i prešao da radi (tj. izmišlja) kod Kolinde ?

%d bloggers like this: