Skoči do sadržaja

Irački šiiti nastavljaju da divljaju po Mosulu i neselektivno vrše ubijanja civila i gnusne egzekucije (VIDEO)

Iračko ratište ovih dana obilježili su brojni snimci na kojima se jasno vidi mučenje, iživljavanje te neselektivno ubijanje civila od strane iračke državne/ regularne (šiitske) vojske koja ima punu podršku SAD-a, Irana, Izraela i mnogih zapadnih zemalja.

Snimak koji je jučer privukao pažnju javnosti i osude brojnih grupa za zaštitu ljudskih prava prikazuje kako pripadnici iračke vojske tuku, muče a potom na silu vuku 13-godišnjeg nevinog sunnitskog dječaka do gusjenice tenka, a potom hladnokrvno pucaju u njega te ga gaze.

VIDEO:

 

Također, snimak koji se danas pojavio prikazuje kako iračke ”anti-terorističke” jedinice, u prisustvu više desetina vojnika, izvode iz kuće jednog nenaoružanog čovjeka, i ispaljuju rafale u njega dok im je bio okrenut leđima (kao što su četnici streljali nenaoružane Srebreničane), dok su vojnici imali šiitska obilježja.

Ono što ostavlja poseban dojam prilikom gledanja snimka je to da nenaoružani civil nije ubijen iz jednog hica, nego da je nekoliko vojnika u njega sasulo cijele okvire metaka, što su mnogi protumačili kao zlobu, mržnju i gorčinu koju iračke šiije gaje prema lokalnim sunnijama.

VIDEO:

Iračka vojska optužena za hladnokrvna mučenja i pogubljenja civila kod Mosula

Pripadnici iračke vojske i policije mučili su i pogubili civile u selima južno od Mosula tokom ofanzive na ovaj grad kojeg je prije dvije godine okupirao ISIL, saopćio je Amnesty International, što su iračke vlasti u startu demantirale uprkos brojnim dokazima i snimcima koje su načinili upravo irački vojnici.

Ova grupa je u izvještaju objavljenom u četvrtak navela da su njeni istraživači prikupili dokaze da je do šest ljudi “pogubljeno bez suđenja” prošlog mjeseca na području al-Shure i al-Qayyaraha zbog navodne sumnje da su povezani sa ISIL-om, međutim mnogi su uvjereni da su pogubljeni jer su sunniti koje čine apsolutnu većinu u Mosulu i Ninivi.

Tri žrtve bile su dio grupe od desetak muškaraca i jednog 16-godišnjaka koji su se predali ljudima u policijskim uniformama 21. oktobra, navodi grupa.

Oni su mahali bijelim platnima i podigli su svoje majice kako bi pokazali da nisu opasani eksplozivom, dodao je Amnesty, ali su odvedeni u pustinjsko područje i brutalno pretučeni. Jednom čovjeku su u sklopu mučenja zapalili bradu, dodaje se.

Istog dana, drugu žrtvu su odveli irački policajci, a tijelo je pronađeno sedam dana nakon toga, objavio je Amnesty, navodeći da su njegovi istraživači posjetili nekoliko sela u Shuri i Qayyarahu.

Ponovo 21. oktobra, drugi čovjek je navodno upucan dok je trčao prema muškarcima u policijskim uniformama, zadižući odjeću da pokaže da ne nosi eksploziv.

Tijelo šestog muškarca, koji se odupirao pokušaju ISIL-a da prisilno premjesti civile kako bi ih koristio kao živi štiti i ostao na području Shure, hladnokrvo je ubijen, ali ne od ISIL-a nego iračke vojske koja je ušla u to mjesto. On je pronađen sa ranama od metaka na prsima i licu.

 

Negiranje vlasti

I povrh svih dokaza, iračka policija izdala je saopćenje u kojem negira da su njene snage bile uključene u pogubljenja.

Glasnogovornik federalne policije rekao je da policajci poštuju ljudska prava civila i njihovo vlasništvo, te da im pružaju svu moguću pomoć tokom operacije za osvajanje Mosula.

Dodao je da su policijske snage spasile i evakuirale više od 10.000 porodica koje je ISIL držao kao živi štit.

Iračko ministarstvo unutrašnjih poslova također je negiralo izvještaje o pogubljenjima.

Naš Haber

%d bloggers like this: