Skoči do sadržaja

Iračka vojska optužena za hladnokrvna mučenja i pogubljenja civila kod Mosula, iračka vlada negira optužbe

Pripadnici iračke vojske i policije mučili su i pogubili civile u selima južno od Mosula tokom ofanzive na ovaj grad kojeg je prije dvije godine okupirao ISIL, saopćio je Amnesty International, što su iračke vlasti u startu demantirale uprkos brojnim dokazima i snimcima koje su načinili upravo irački vojnici.

Ova grupa je u izvještaju objavljenom u četvrtak navela da su njeni istraživači prikupili dokaze da je do šest ljudi “pogubljeno bez suđenja” prošlog mjeseca na području al-Shure i al-Qayyaraha zbog navodne sumnje da su povezani sa ISIL-om, međutim mnogi su uvjereni da su pogubljeni jer su sunniti koje čine apsolutnu većinu u Mosulu i Ninivi.

Tri žrtve bile su dio grupe od desetak muškaraca i jednog 16-godišnjaka koji su se predali ljudima u policijskim uniformama 21. oktobra, navodi grupa.

Oni su mahali bijelim platnima i podigli su svoje majice kako bi pokazali da nisu opasani eksplozivom, dodao je Amnesty, ali su odvedeni u pustinjsko područje i brutalno pretučeni. Jednom čovjeku su u sklopu mučenja zapalili bradu, dodaje se.

Istog dana, drugu žrtvu su odveli irački policajci, a tijelo je pronađeno sedam dana nakon toga, objavio je Amnesty, navodeći da su njegovi istraživači posjetili nekoliko sela u Shuri i Qayyarahu.

Ponovo 21. oktobra, drugi čovjek je navodno upucan dok je trčao prema muškarcima u policijskim uniformama, zadižući odjeću da pokaže da ne nosi eksploziv.

Tijelo šestog muškarca, koji se odupirao pokušaju ISIL-a da prisilno premjesti civile kako bi ih koristio kao živi štiti i ostao na području Shure, hladnokrvo je ubijen, ali ne od ISIL-a nego iračke vojske koja je ušla u to mjesto. On je pronađen sa ranama od metaka na prsima i licu.

 

Negiranje vlasti

I povrh svih dokaza, iračka policija izdala je saopćenje u kojem negira da su njene snage bile uključene u pogubljenja.

Glasnogovornik federalne policije rekao je da policajci poštuju ljudska prava civila i njihovo vlasništvo, te da im pružaju svu moguću pomoć tokom operacije za osvajanje Mosula.

Dodao je da su policijske snage spasile i evakuirale više od 10.000 porodica koje je ISIL držao kao živi štit.

Iračko ministarstvo unutrašnjih poslova također je negiralo izvještaje o pogubljenjima.

Porodice su rekle da ne znaju gdje se oni drže i da nisu u mogućnosti da stupe s njima u kontakt.

Kurdske vlasti su negirale to, rekavši da se niko ne drži u tajnim nego u poznatim zatvorima.

Prisjećanja radi, proteklih dana je procurio amaterski snimak na kojem se vidi kako irački vojnici tuku, muče a potom tenkom prelaze preko nevinog dječaka.

VIDEO: 18+

%d bloggers like this: