Skoči do sadržaja

UNESCO usvojio rezoluciju: Izraelska “okupatorska snaga” mora vratiti Al-Aqsu

U rezoluciji se poziva Izrael, kao “okupatorska snaga“, da situaciju vrati na “historijski status quo“, koji je vladalo do septembra 2000. godine

Izvršni odbor Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kluturu (UNESCO) u utorak je službeno usvojio rezoluciju kojom se negira jevrejska veza sa jerusalemskim kompleksom džamije Al-Aqsa (Haram Al-Sharif), javlja Anadolu Agency.

Države članice UNESCO-a prošle sedmice su glasale za rezoluciju sa 24 glasa za, šest protiv i 26 suzdržanih.

U rezoluciji se poziva Izrael, kao “okupatorska snaga“, da situaciju vrati na “istorijski status quo“, koji je vladalo do septembra 2000. godine, a pod kojim se podrazumijeva da nadležnost nad džamijskim kompleksom ima isključivo Organizacija za muslimanske zadužbine i poslove Al-Aqse iz Jordana.

Tekst rezolucije, također, oštro osuđuje “eskalaciju izraelske agresije i nezakonitih mjera“ protiv organizacije, kao i izraelsko nasilje prema pravima muslimana da hodočaste svoje sveto mjesto.

U izjavi Youssefa al-Mahmouda, portparola palestinske vlade navodi se da rezolucija UNESCO-a predstavlja “ukor prema izraelskoj okupaciji, njegovom odnosu i politici“, koji, kako tvrdi, – imaju za cilj da naruše arapski i muslimanski identitet Jerusalema “.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ” ozbiljnom akcijom“ okončaju višedecenijsku izraelsku okupaciju i da podrži osnivanje palestinske države sa istočnim Jerusalemom, kao glavnim gradom.

Sami Abu Zuhri, portparol palestinskog pokreta otpora Hamasa, opisao je rezoluciju kao “pobjedu za palestinsku stvar“ i pozdravio istrajnost UNESCO-a da se odupre izraelskim pritiscima da promijeni odluku.

Nakon glasanja o rezoluciji prošle sedmice, izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je napao odluku UNESCO-a.

“Reći da Izrael nema veze sa Brdom hrama i Zidom plača je kao da kažeš da Egipat nema nikakve veze sa piramidama ili da Kina nema nikakve veze sa Kineskim zidom. Usvajanjem ove apsurdne rezolucije UNESCO je izgubio i ono malo legitimiteta kojeg je nekada imao”, kazao je Netanyahu.

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najsvetije mjesto na svijetu. Jevreji sa svoje strane područje nazivaju Brdo hrama, tvrdeći da su na tom mjestu bila dva jevrejska hrama u drevna vremena.

U seprembru 2000. godine, posjetom Al-Aqsi kontraverzni izraelski političar Ariel Sharon izazvao je Drugu Intifadu, narodni ustanak protiv izraelske okupacije u kojem je poginulo na hiljade Palestinaca.

Izrael je okupirao istočni Jerusalem u kojem se nalazi Al-Aqsa, za vrijeme rata na Bliskom istoku 1967. godine. Potom ga je formalno anektirao 1980. godine, tvrdeći da je Jerusalem glavni grad jevrejske države, što nikada nije priznato od međunarodne zajednice.

(Anadolija)

%d bloggers like this: