Skoči do sadržaja

Dodikov i Čovićev politički dogovor odrađuju četiri člana CIK-a: Mi vama Srebrenicu, vi nama Stolac!

Centralna izborna komisija BiH nije neutralna, tačnije četiri člana su direktno pod kontrolom i utjecajem lidera SNSD-a i HDZ BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića, piše novinska agencija Patria.

Branko Petrić, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković glasali su protiv prijedloga Irene Hadžiabdić da se prebroji 1.999 glasova poštom koji su stigli za Srebrenicu. Oni su preglasali Hadžiabdić, Ahmeta Šantića i Suada Arnautovića.

Pozvali su se na Pravilnik, a ne na Izborni zakon BiH koji ove glasove tretira kao važeće, iako je zakon uvijek bio i ostat će iznad podzakonskih akata.

Upravo ovi glasovi poštom mogli bi promijeniti konačni rezultat u Srebrenici- Mladen Grujičić osvojio je 4.678 glasova a Ćamil Duraković 3.910.

Prije toga, njih četvero glasalo je da se odgodi izjašnjavanje o Stocu gdje je prekinut izborni proces zbog neregularnosti.

Također, i na današnjoj sjednici ponovo ova četiri Dodikova i Čovićeva čovjeka izjasnila su se da se treba odgoditi ponovo odluku o Stocu.

Potrebno je dopunskom odlukom potvrditi rezultate izbora u Stocu, koji se prethodno moraju poništiti a onda donijeti odluka da se odredi datum o održavanju novih izbora.

Upravo se na Srebrenici i Stocu rješavaju pitanja budućnosti Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo dogovor Čovića i Dodika je- vi nama pomozite da razvučemo priču oko Stoca sve dok se ne presudi Salmiru Kaplanu ( kandidat za načelnika), a mi ćemo vama pomoći da se ne broje glasovi pristigli poštom.

Šef Misije OSCE u BiH ambasador Jonathan Moore prije nekoliko dana za TV1 poručio je kako se „nada da će CIK BiH uskoro odlučiti kako ponoviti te izbore.

-To je nešto što ne može biti presedan za BiH. Još imamo problem u Mostaru da nije bilo nikakvih lokalnih izbora više od osam godina. Stolac ne može također biti žrtva takvih problema. Oni imaju mogućnost u bliskoj budućnosti ponoviti te izbore, ali to, kao što rekoh, zavisi od CIK BiH, naglasio je Morre.

Ambasadorova poruka jasna je. Niko se neće miješati iz međunarodne zajednice kada je riječ o donošenju odluke o novom datumu održavanja izbora u Stocu, već je isključivo to u nadležnosti CIK-a.

Također, ambasador Moore je naglasio da je Mostar žrtva političkih problema, a da je na putu da to postane i Stolac.

Kako će na ovaj politički dogovor Čovića i Dodika, koji se realizira preko četiri člana CIK-a odreagirati koalicioni partneri SDA i SBB, a očekuje se i reakcija ljevice.

Politički gubitak Srebrenice i Stoca, i prepuštanje u ruke ova dva grada retrogradnim snagama, znači i širom otvaranje vrata za difinitivnu podjelu Bosne i Hercegovine.

 

BIH
%d bloggers like this: