Skoči do sadržaja

Srbija prva u Evropi po stopi rizika od siromaštva

Kancelarija Evropske mreže protiv siromaštva u Srbiji upozorila je danas, povodom Medjunarodnog dana borbe protiv siromaštva 17. oktobra, da je u Srbiji rizikuod siromaštva izložena četvrtina stanovništva, dok trećina gradjana smatra da teško živi.

Kako se navodi, sa stopom rizika od siromaštva 25,4 odsto Srbija je prva u Evropi, zbog čega Evropska mreža protiv siromaštva poziva Vladu Srbije da smanjenje siromaštva postavi kao prioritetni cilj i da hitno unapredi politike zapošljavanja i socijalne zaštite, kako bi se sprečilo dalje siromašenje gradjana.

Rizik od siromaštva najveći je medju domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe sa troje ili više dece, gde stopa rizika iznosi 35,8 odsto, kao i medju samohranim roditeljima sa jednim ili više izdržavane dece – 35,4 odsto.

“Za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece uzrasta do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosi oko 31.000 dinara, dok je za jednočlano domaćinstvo taj prag oko 15.000”, navodi se u saopštenju.

Pored Srbije, visoku stopu rizika od siromaštva imaju Rumunija (oko 22 odsto), Bugarska, Grčka i Španija.

Podaci o stopi rizika od siromaštva u Srbiji dobijeni su istraživanjem Republičkog zavoda za statistiku u martu ove godine, na osnovu ankete o prihodima i životnom standardu.

 

%d bloggers like this: