Skoči do sadržaja

Noć u kojoj je Sarajevo bilo poniženo !

Kontroverzna, perverzna i idiotska predstava ”Naše nasilje i vaše nasilje” reditelja Olivera Frljića koja je bila otkazana za sarajevsku publiku, nakon što je u bh. javnosti pokrenula lavinu kritika, ipak je na kraju održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu pred publikom koja je predstavu odlučila pogledati ”na vlastitu odgovornost”.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković na svom zvaničnom Facebook profilu komentarišući dešavanja oko predstave Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”, napisao je kako Sarajevo ne zaslužuje ovakav cirkus.

“U Sarajevu je odigrana predstava koju je organizator zabranio sam sebi. Njenim sadržajem je uspio uznemiriti vjernike, a njenom zabranom one koji ovakve predstave smatraju društveno angažovanom umjetnošću. MUP i Tužilaštvo KS će istražiti navodne prijetnje i pritiske, a Vlada Kantona Sarajevo i Skupština Kantona Sarajevo će analizirati rad organa i menadžmenta MESS-a”, poručuje premijer Konaković.

Ranije su zabranu prikazivanja predstave zatražili Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva, kardinal Vrhbosanski Vinko Puljić koji je čak podnio i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, te niz nevladinih organizacija i medija.

U zvaničnom saopćenju Hrvatskog kulturnog društva Napredak, naglašava se nedopustiva blasfemična priroda predstave iza koje stoje dva teatra – Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

“Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane. Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku. U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara”, stoji između ostalog u saopćenju HKD Napredak.

Prisjećanja radi, glumci u predstavi na najogavnije načine muče, razapinju i kolju jedni druge, a glavni dio predstave je onaj u kojem glumci nastupaju potpuno goli sa ispisanim ajetima Kur’ana po tijelu, dok žena sa hidžabom iz spolnog organa vadi zastavu Bosne i Hercegovine, a onda glumac koji utjelovljuje Isusa (Isa a.s) silazi sa krsta i potom je siluje – pred cijelom publikom koju čine čak i dijeca.

FOTOGALERIJA: (18+)

Otvorenu podršku ovoj predstavi uputila je ”Naša stranka”, članovi ateističke zajednice i brojni zvaničnici i mediji među kojima se ističe portal Klix.ba koji je cijelo vrijeme ovo oličenje zla, sotonizma i nemorala nastojao prikazati kao umjetnost i normalnu pojavu u demokratskom društvu uprkos činjenici da je pomenuta predstava naišla i na brojne negativne reakcije i tužbe u Poljskoj i Austriji, te glumica Jasna Diklić, novinari Lejla Čolak, Almir Panjeta i mnogi drugi.

Nije kriv Oliver Frljić za vrijeđanje naših vjerskih osjećanja koje nam garantiraju Ustav ove države i sve svjetske konvencije i deklaracije o ljudskim pravima, krivi su:

– Provincijalci i kompleksaši u Direkciji Festivala MESS što su dozvolili da se jedna blasfemija nađe na pijedestalu umjetničke vrijednosti;

– sarajevski vlastodršci koji u MESS i u ministarstva imenuju bezveznjakoviće da nam dovode ovakve gadosti i prodaju kao umjetnost;

– svi odreda članovi Skupštine BZK “Preporod” koji su na drugi i nezasluženi mandat izabrali drvosječu Senadina Lavića, koji u ime bošnjačke kulture podržava ovu blasfemiju i naziva je “umjetničkim slobodama”, a za razliku od časnog hrvatskog “Napretka” čiji čelnici imaju moralnu i intelektualnu kičmu da osude zlo;

– mutava, tupava, korumpirana, jadna i bijedna tzv. bošnjačka akademska inteligencija, što svoje ogledalo ima u glistinoj glavi.

Deveta noć mjeseca oktobra 2016. godine će biti zapamćena kao noć u kojoj je Sarajevo bilo poniženo !

Naš Haber

%d bloggers like this: