Skoči do sadržaja

Nakon prijava Tužilaštvu i negodovanja javnosti, MESS otkazuje svoju kontroverznu predstavu u Sarajevu

Predstava “Naše nasilje i vaše nasilje” (u kojoj gola žena sa hidžabom iz spolnog organa vadi zastavu BiH, dok sa krsta silazi Isus koji je potom siluje) redatelja Olivera Frljića otkazana je nakon niza negodovanja javnosti.

Kontroverzno djelo koje sarajevska publika nije imala ni priliku vidjeti u sklopu festivala MESS nalazi se u središtu medijske pažnje.

2

Zabranu prikazivanja predstave zatražili su Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva, kardinal Vrhbosanski Vinko Puljić koji je čak podnio i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH, te niz nevladinih organizacija i medija.

U zvaničnom saopćenju Hrvatskog kulturnog društva Napredak, naglašava se navodna nedopustiva blasfemična priroda predstave iza koje stoje dva teatra – Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

“Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu nadrastičnijem obliku. U nadi da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove krivične prijave, HKD Napredak traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara”, stoji između ostalog u saopćenju HKD Napredak.

Ono što čini srž kontroverze jeste eksplicitna priroda djela ukombinovana sa religijskim elementima islama i kršćanstva. Glumci su jednom dijelu predstave potpuno goli, a glumica koja nosi hidžab u jednom aktu iz svoje vagine vadi zastavu BiH. Također, kritičari ističu akt silovanja kojeg vrši glumac koji utjelovljuje Isusa.

Kritika prema djelu Olivera Frljića nije nastala u Sarajevu. Naime, predstava nalazi na žestoke reakcije i u Hrvatskoj, a u Poljskoj je uzrokovala kaznenu prijavu zbog vrijeđanja državnih simbola. Kulminaciju čine riječi njemačkog kritičara Sasche Kriegera koji smatra da gledateljima za vrijeme predstave, koju naziva licemjernim i plitkim djelom, uopće nije potreban mozak.

U međuremeno, ”Naša stranka” je kazala kako neće vjerske gupacije uređivati šta se prikazuje u pozorištu, te je pozvala rukovodstvo MESS-a da odmah objavi navodne prijetnje koje su primili, i dokaze upute policiji i tužilaštvu, kao i da se odmah izabere novi termin otvorenog održavanja predstave.

BIH
%d bloggers like this: