Skoči do sadržaja

Bošnjačko nacionalno vijeće: Srbija priprema uvođenje vanrednog stanja u Sandžaku

Srpska policija već duže vrijeme pokušava da isceniranim događajima u Novom Pazaru i drugim dijelovima Sandžaka opravda uvođenje vanrednog stanja i dovođenje specijalnih policijskih snaga i Žandarmerije u Sandžak, saopštilo je Bošnjačko nacionalno vijeće.

“Šovinistička divljanja tzv. navijača Crvene Zvezde, skrnavljenje bošnjačkih nacionalnih simbola, napadi na legitimne predstavnike Bošnjaka, podmetanje eksplozivnih naprava te planirana isključenja struje su poznati scenariji iz Bosne i sa Kosova koji su prethodili organizovanom državnom teroru nad Bošnjacima.

Bošnjačko nacionalno vijeće obavještava javnost da je u novopazarskim naseljima Lug i Parice u noćima 3. 4. i 5. oktobra isključena struja u periodu od 02:15 do 05:20.

U periodu u kojem je nestalo struje desilo se oštećenje kamere na spoljnom interfonu porodične kuće predsjednika Vijeća dr. Sulejmana Ugljanina. Slična okolnost se desila i početkom marta ove godine, kada je kamera fizički onesposobljena. Oba slučaja su se desila u periodu prekida električnog napajanja u tom dijelu grada.

Zbog ranijih uznemiravanja, provokacija i napada na imovinu predsjednika, Bošnjačko nacionalno vijeće je 3. decembra 2015. godine uputilo zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova za osiguranje bezbjednosti porodične kuće predsjednika Vijeća, te je istim povodom i održan sastanak sa direktorom policije u Beogradu i načelnikom PU u Novom Pazaru.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva državne organe da u Sandžaku usaglasi nacionalnu strukturu u pravosudnim organima i službama bezbjednosti Srbije sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim opštinama.

Dok se ne izvrši lustracija u pravosudnim organima i službama bezbjednosti Srbije i usaglasi nacionalna struktura, one će i dalje za Bošnjake predstavljati prijeteću oružanu silu”, navodi se u saopštenju BNV-a.

Sandzacke.rs

%d bloggers like this: