Skoči do sadržaja

SPASIMO NAŠU DJECU: Dnevni avaz sistematski promoviše nemoral i razvrat

Odavno smo se uvjerili da Dnevni avaz nije medij koji postoji da bi informisao gađane Bosne i Hercegovine nego ima sasvim drugu misiju i zadatke. To se naročito moglo vidjeti prilikom pokušaja državnog udara u februaru 2014. godine kada su zapaljena sjedišta pet kantonalnih vlada u Federaciji BiH kao i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kada je vlasnik Avaza Fahrudin Radončić podržavao famozne plenume i nadrogirane “demonstrante”.

Poznata je stvar da nije ostao niti jedan uspješan Bošnjak u bilo kojoj sferi života od politike, ekonomije, nauke, kulture a da u ovim novinama nije kriminaliziran, devalviran, šikaniran, obeshrabren. Za svaki narod i njegov društveno-politički, ekonomski i svaki drugi razvoj veoma važno je da postoje autoriteti, konkretni ljudi i žene, koji svojim djelovanjem promoviraju prave vrijednosti, služe kao primjer i uzor svim generacijama i usmjeravaju postupke u ključnim situacijama kroz koje društvo prolazi.

Ovaj medij veoma je aktivan i u drugim sferama degradacije pravih vrijednosti. Svaka rubrika u ovoj novini ima svoje specijalne ciljeve i zadatke. Od crne hronike koja reklamira i promovira kriminalce, objavljuje intervjue i pisma osuđenika za najteže krivična djela, do naoko bezazlenih i revijalnih rubrika koje promovišu nemoral, razvrat i sve ono što uništava porodicu, brak iodgoj kao ključne pretpostavke za zdrave i korisne pojedince bez kojih nema nijednog uspješnog društva.

bizarno avaz 2Ono što se naročito ističe u djelovanju novina i portala Dnevnog avaza zadnjih godina je objavljivanje bizarnih vijesti, vulgarnosti i gadosti sa svih meridijana koje nisu relevantne niti potrebne našoj čitalačkoj javnosti, ali koje u sebi sadrže veoma nemoralne postupke, detalje iz primjera postupanja marginalnih pojedinaca, koji se ovakvom mediskom pažnjom naprosto reklamiraju. Iako se ovakve vijesti objavljuju uz navodno čuđenje, zgražavanje, šokiranost i slično, ključna stvar je da se prikazuju postupci kakva normalan čovjek ne može ni zamisliti, ali koje čestim objavljivanjem nastoje prikazati kao standardnim normama ponašanja.

Ovaj medij posebnu pažnju posvećuje svakoj nastranosti nastavnika i učitelja širom svijeta kada su u pitanju intimni odnosi ili zloupotreba djece, kao i čestom reklamiranju prostitucije kroz ispovijesti prostitutki čiji identitet ostaje nepoznat javnosti (veoma moguće i izmišljen) u kojima se navedene hvale odnosima sa bogatim i oženjenim muškarcima uz šta se obavezno objavljuju zarade i honorari koji imaju za cilj te postupke učiniti privlačnim onima koji su ciljna grupa ovakvog medijskog djelovanja. Objavljivanjem primjera nastranosti nastavnika i intimnih odnosa sa učenicima cilja se na svu djecu kojoj je putem interneta dostupan sadržaj Avaza. Poznata stvar je da djeca svoju ličnosti i ponašanje grade na imitaciji. Imitiraju ljude koje poznaju, likove iz crtanih ili igranih filmova, sve do pjevača, glumaca ili drugih javnih ličnosti sa čijim postupcima bivaju upoznata putem medija. Primjerima nastranih intimnih i pedofilskih i ostalih nastranih ponašanja izuzetno se negativno utiče na poimanje i razumijevanje uloge učitelja i nastavnika.

bizarnostiNa portalu Dnevnog Avaza od 22. 7. 2016. objavljen je tekst pod naslovom “SKANDAL: Učenica Tamara opisala sve detalje seksa sa nastavnikom!” u kojem se prenose detalji iz knjige koju je napisala učenica iz Zemuna. Nije poznato da li je knjiga zaista povezana sa stvarnim događajima ili je plod mašte tinejdžerice Tamare koja u knjizi piše od drugoj učenici Nataši i njezinim odnosima sa nastavnicima. Knjiga je navodno izazvala haos u školi jer detalji iz knjige izgledaju “vrlo stvarno i autentično”. U tekstu Dnevnog avaza piše da je Tamarina glavna junakinja Nataša sa nastavnikom imala intimni odnos koji je u knjizi deteljno opisan. Sada se vratite na naslov teksta, i tačno vidite da je ova bizarna knjiga i vijest koja nema nikakve veze sa našom državom, iskorištena kako bi se negativno djelovalo na svijest djece i učenika kojima bi trebalo biti normalno da učenici imaju intimne odnose sa svojim nastavnicima jer su o tome čitali na internetu i u novinama.

avaz prostitucijaSlično je i sa tekstom od 19. 07. 2016. godine u kojem se reklamira prostitucija. Radi se o navodnoj ispovijesti prostitutke iz Hrvatske od koje je Avaz napravio vijest pod naslovom: “ISPOVIJEST PROSTITUTKE IZ HRVATSKE: Djevojke iz Srbije i Bosne su znatno jeftinije”. Prvo, potpuno je neukusno, nepotrebno, neprofesionalno i suvišno objavljivati ispovijesti prostitutki u novinama koje sebe zovu “najtiražniji politički dnevnik u Bosni i Hercegovini”. Nekoliko jasnih poruka je vidljivo iz samog naslova teksta koji nas ubjeđuje da je prostitucija “zanimanje”. Druga veoma “primamljiva informacija” iz podnaslova kaže kako djevojke za vikend aranžman zarade 3500 do 4000 eura ili 8000 maraka KM! Naravno da su ove informacije izmišljene. Veoma podlo plasirane i usmjerene prema djevojkama i tinejdžerkama koje tragaju za poslom, odnosno ekspresnom zaradom. Koje možda žive bez jednog ili oba roditelja, koje nakon ovakvih informacija, ukoliko i djelimično povjeruju u njih, mogu postati potencijalna meta trgovcima robljem. Nedavno je Avaz pisao tekstove i o studenticama koje navodno baveći se prostitucijom zarađuju za troškove studiranja!

Ovo su samo dva primjera Avazvog sitemskog djelovanja. Naši faksimili njihovih objava dokazuju da ih ima mnogo više. Svakodnevno se objavljuju pa čak i pozicioniraju da budu primjetni i čitani. Sve ovo Dnevi avaz nam potura, a da im niko ne kaže stanite, sram vas bilo! Na ovakvu sistemsku promociju nemorala i bizarnosti nisu imuni ni stariji, i na njih sve to može djelovati. Zamislite kako je to tek opasno za djecu i omladinu. Obijanjem kupovanja i čitanja Avaza, dragi roditelji, možete spriječiti da vašoj djeci budu različite perverzije i nemoral budu predstavljeni kao društveni standard, kao prihvatljiva norma ponašanja.

avaz zlo(Izvinjavamo se našim čitateljima zbog prikazivanja naslova i fotografija Avazovih gnusnih sadržaja. Oni služe samo kao primjer za nedopustiv medijski standard. U svakom drugom slučaju ne bismo ih prenosili.)

 

 

stop-avaz.com

BIH
%d bloggers like this: