Skoči do sadržaja

HDZ nastoji zadržati svoj položaj u Stocu: Otkazani izbori na svim biračkim mjestima u općini kako bi HDZ mogao izvesti prevaru

Izbori u općini Stolac su prekinuti na način da su povučene sve glasačke kutije sa izbornim materijalom, saopćeno je iz Koalicije ”Pod lupom”.

Kasnilo se čak i tri sata sa početkom glasanja, a na više mjesta bilo je prekinuto glasanje.

Kako je izvjestio portal 24sata.info, izbori u Stocu pretvaraju se u farsu, nakon što su u tom stilu i počeli već od 7.00 sati.

Inače u Stocu problemi su počeli i ranije zamjenom članova biračkog odbora i neotvaranjem biračkih mjesta na vrijeme.

Na biračkom mjestu u Crnićima u 13.45 po drugi put je prekinut birački proces, a na tom biralištu je smijenjen još jedan član biračkog odbora.

Opet je predsjednik OIK-a Stolac Ivan Perić odlučio pravdu uzeti u svoje ruke i iz biračkog odbora smijenio je Anela Hasića.

Novi prekid glasanja u Crnićima uslijedio je nakon što je spriječeno glasanje ljudima koji su od identifikacionih dokumenta predočili pasoše Republike Hrvatske.

Podsjećamo, predsjednik Općinske izborne komisije u Stocu Ivan Perić ranije danas smijenio je dva člana Biračkog odbora na biračkom mjestu Hodovo i to jednostranom odlukom bez sudjelovanja u donošenju odluke tri člana OIK-a Stolac. Merimu Đulić i Semira Čokljata na tom biračkom mjestu Perić je na svoju ruku razriješio dužnosti, a na njihove pozicije u biračkom odboru imenovao Marinka Miševića i Marka Rajiča.

-Perić je ovu odluku donio samoinicijativno, a nakon što sam ga upozorio da krši zakonske odredbe ja sam se ogradio od njegove odluke, izjavio je Avdo Jaganjac, član Općinske izborne komisije u Stocu.

Povodom ovoga je se oglasio i Salmir Kaplan, kandidat za načelnika Stoca.

U Stocu uvode 1993. godinu, samo što još ne vode u logore, rekao je u izjavi za Vijesti.ba, Salmir Kaplan.

”Izbori su prekinuti. Smjenjuju se članovi biračkog odbora, a postavljaju HDZ-ovi ljudi.”

Također, dodaje Kaplan, u Stocu se danas glasalo pasošima Republike Hrvatske.

Ovakav način biranja je potpuno nelegalan i logično je da je došlo do prekida glasanja, naglasio je Kaplan.

http://republikainfo.com/index.php/izdvojeno/21524-stolacko-grupiranje-ili-probni-baloni-pada-stolac-zbog-mostara

BIH
%d bloggers like this: