Skoči do sadržaja

Dok se Bošnjaci masovno razoružavaju, Srbi testiraju novo oružje i novi kalibar

Christiane Hohmann, ambasadorica Savezne Republike Njemačke i Sezin Sinanoglu, vršiteljica dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u Bosni i Hercegovini potpisat će još jedan ugovor o dodjeli sredstava za projekat UNDP-a “EXPLODE+”.

Savezna Republika Njemačka stavlja već treći put sredstva na raspolaganje te time pruža doprinos u visini od 100.000 eura u savladavanju problema ”viška” municije u BiH.

Ova sredstva će da posluže za uništavanje od oko 1 milion metaka municije ručnog naoružanja i preko 20.000 artilerijske municije, koje su najvećim dijelom ”nesigurne”, a time se nalaze u ”opasnom” stanju.

Srbi se naoružavaju (prenosimo izvještaj kanala b92)
S druge strane, na vojnim poligonima u Srbiji uveliko se testiraju nove puške, puškomitraljezi i snajperske puške za potrebe Vojske Srbije, piše RTS.

Dok oružje proizvodi “Zastava oružje” iz Kragujevca, municiju u novom kalibru 6,5 milimetara “grendel” pravi “Prvi partizan” iz Užica.

Kako prenosi RTS, najveća novina je isti kalibar za automatsku pušku, puškomitraljez i snajper, u odnosu na postojeća četiri kalibra u VS.

Veliku pažnju stručne javnosti privukla je informacija da Vojska Srbije testira novo oružje u novom kalibru 6,5 milimetara “grendel”, navodi RTS.

Srbija prva testira “grendel” za vojsku, dok u SAD, Finskoj još i nekoliko zemalja ovaj metak koriste lovci, kaže se u tekstu autora Gorana Janićijevića.

Ideja konstruktora i vojnih planera jeste, kako se navodi, unapređenje vatrene sposobnosti pešadije i specijalnih jedinica VS izborom novog metka koji će biti precizniji, imati manji trzaj i bolju zaustavnu moć na većim daljinama.

Postojeća rešenja i testiranja uvek pokažu da aktuelna municija koja se koristi u svijetu – sovjetski meci od 7,62 h 39 mm, ruski meci od 5,45 h 39 i 7,62 h 54 mm, NATO meci od 5,56 h 45 i 7,62 h 51 mm – uvek ima najmanje jedan nedostatak.

Nije zanemariva ni činjenica da se u istom kalibru, 6,5 milimetara “grendel”, za Vojsku Srbije konstruišu automatske puške, puškomitraljezi i snajperske puške, a ni podatak da će automatske puške biti modularne, odnosno da će moci da koriste dva kalibra.

Vojska Srbije, kako se podseća, u pešadijskim jedinicama na nivou voda (do 40 ljudi) koristi kalibre od 7,62 h 39 i 5,56 h 45 milimetara za automatske puške, 7,62 h 54 milimetara za puškomitraljeze i mitraljeze, i 7,9 h 57 milimetara za snajperske puške.

Novim rešenjima se stvara jedan kalibar za cijeli pešadijski vod, što u velikoj mjeri olakšava logistiku i održavanje oružja. Takođe, novo oružje koristi pouzdani sistem rada “kalašnjikov”, koji se u srbijanskoj vojsci neprekidno koristi gotovo pola vijeka.

Ratovi vođeni u 21. vijeku pokazali su da zaraćene snage najčešće ne prilaze jedne drugima već se pješadija “bije” sa neprijateljem sa 500 ili više metara udaljenosti.

Takođe, sve više se koriste šljemovi i panciri, što zahteva oružje koje i na daljinama od 500 metara ima veliku zaustavnu moć, a što je nedostatak postojećih automatskih pušaka i puškomitraljeza.

Zbog toga je još od američke intervencije u Avganistanu 2001. godine počela potraga za novim kalibrom, a u trci učestvuju meci 6,5 milimetara “grendel” i 6,8 milimetara “remington”.

Američka Komanda za specijalne operacije je raspisala konkurs za izradu modularne automatske puške koja bi imala dva kalibra, “remington” od 6,8 i 7,62 ili 5,56 milimetara, a mogli bi da se menjaju cev i okvir puške.

Vođeni tom idejom, stručnjaci Vojske Srbije i domaćih firmi namenske industrije su nedavno počeli da rade na razvoju modularne puške, koja, osim zamene cevi i okvira, ima gotovo isti sklop naoružanja kao postojeće puške što će u velikoj meri skratiti put do uvođenja u upotrebu.

Novo oružje ima i savremene optičke, laserske i optičko-elektronske uređaje, za gađanje ciljeva danju, noću i u lošim vremenskim uslovima.

Proizvođači su domaće firme “Sova najt vižn”, “Teleoptik” i “Senzor infiz”.

Dosadašnja ispitivanja na poligonima VS su pokazala da metak 6,5 milimetara “grendel” na daljinama od 500 metara ima duplo jaču zaustavnu moć od metka 7,62 h 39 milimetara, i za 30 do 40 odsto od metka 5,56 h 45 NATO.

Takođe, metak “grendel” ima manji trzaj i omogućava bolju kontrolu rafalne paljbe, čak i za ljude slabije telesne konstitucije.

Vojska, osim novog, testira i naoružanje koje se već koristi kako bi se uočile razlike, prednosti i nedostaci. Testira se ukupno 14 tipova naoružanja.

Kod novih pušaka masovno se koristi specijalna plastika za izradu obloge cevi, kundaka, pištoljskog rukohvata, a sve to proizvodi “Prva petoletka – namenska” iz Trstenika.

Metak “grendel” prkosi i prirodnim zakonima, jer ima veoma položenu putanju od trenutka kada izađe iz cevi.

Amerikanci su na testiranju novog zrna zaključili da prilikom nišanjenja cilja na daljini od 600 metara “grendel” pravi putanju visoku 1,2 metara kada se gada iz automatske puške, i 1,07 metara kada je ispaljen iz snajpera.

To znači da oružje može da pogodi cilj veličine čoveka ili manjeg vozila, bez podešavanja nišana (koji se na većini pušaka podešava po podeocima od po 100 metara), na svim daljinama od nula do 600 metara.

Srbija, kao i mnoge zemlje svijeta, radi na poboljšanju pešadijskog naoružanja, a činjenica da su domaće firme i stručnjaci izabrali metak tipa “grendel”, kome još niko u svetu nije našao manu, navodi na zaključak da će Vojska Srbije u budućnosti imati veoma dobro i pouzdano oružje, piše RTS.

 

%d bloggers like this: