Skoči do sadržaja

Dodik zbog zabrinutosti oko poziva na saslušanje angažovao advokate i poslao upit Tužilaštvu BiH

Predsjednik manjeg BiH entiteta Milorad Dodik dobio je poziv od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se pojavi u Sarajevu 3. oktobra u 11 sati radi saslušanja.

Dodik je u više navrata zatražio da se spomenuto saslušanje održi videolinkom ili negdje na teritoriji Republike Srpske, jer, kako kaže, ne osjeća se sigurnim u Sarajevu.

Ipak, čini se kako predsjednika manjeg bh. entiteta polako počinje hvatati panika, pa je odlučio angažovati advokatski tim, čiji je prvi zadatak da proba isposlovati odgodu saslušanja u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Dodik se oglušio o odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, te je u RS-u sproveden nezakonit referendum o danu tog entiteta, čime je lider Saveza nezavisnih socijal-demokrata prekršio zakon.

U Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, u članu 239., jasno stoji kakve su kazne predviđene za nepoštivanje odluke Ustavnog suda države:

“Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

BIH
%d bloggers like this: