Skoči do sadržaja

Srbi imaju Republiku Srpsku, a Bošnjaci u Sandžaku nemaju autonomiju, zašto?!

Izlaznost Bošnjaka na referendum o Autonomiji Sandžaka bila je veća nego izlaznost na referendum Srba u RS-u, a protiv Sulejmana Ugljanina bila podignuta optužnica, dok protiv Milorada Dodika nije. Srbi imaju Republiku Srpsku a Bošnjaci u Sandžaku nemaju autonomiju. Zašto?!

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin izjavio je u Novom Pazaru da su se Bošnjaci tri puta tokom 20. vijeka izjašnjavali o formiranju autonomije za ovu oblast, ali da su, kako je rekao, svaki put ostali “kratkih rukava”.

Da podsjetimo; on je na svečanoj sjednici povodom “Dana samoopredeljenja”, podsjetio da je Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, na čijem čelu je bio, 25. oktobra 1991. godine održalo referendum o autonomiji Sandžaka.

“Bošnjaci su se tada izjasnili za autonomiju koja je u osnovi predstavljala pravo na političku egzistenciju Bošnjaka u nekoj od novostvorenih suverenih država nastalih nakon raspada SFR Jugoslavije”, izjavio je Ugljanin.

On je podsjetio da su se prije referenduma iz 1991. godine, Bošnjaci i ostali građani Sandžaka tokom 20. vijeka još dva puta legalno izjašnjavali o teritorijalnoj i političkoj autonomiji.

Prvi put 1917. godine kada je 12 predsjednika Opština ovog regiona u Sjenici usvojilo deklaraciju kojom se od Austro-Ugarske traži da se Sandžak otcijepi od Srbije i Crne Gore i pripoji Bosni i Hercegovini, a drugi put 1943. godine kada je u Pljevljima formirano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

“Tada su se u Pljevljima stanovnici Sandžaka izjasnili za svoju državnost, ali su nakon rata sva antifašistička vijeća dobila svoje države, osim ZAVNOS-a pa su Bošnjaci Sandžaka opet ostali kratkih rukava”, rekao je Ugljanin.

“Omladino, imate pravo na državu”

On je obraćajući se prisutnoj omladini rekao da je dobro što oni ne znaju u kakvim uslovima je održan referendum u Sandžaku 1991. godine, ocijenivši da su Bošnjaci tada živjeli “kao u džehenemu” (paklu).

“Na tom referendumu smo postavili čvrst temelj na kojem mladi treba da grade stabilnost i teritorijalnu autonomiju u kojoj će Bošnjaci živjeti sretno i niko neće moći da ih gazi. Zato djeco naša, imate dobar osnov, imate pravo i dokumenta na osnovu kojih imate pravo na državu. Pravite je i mi ćemo vam pomoći”, poručio je Ugljanin.

Obilježavanje “Dana samoopredeljenja” počelo je radnom sjednicom kojoj su prisustvovali i odbornici sa liste “Za Bošnjake, Sandžak i muftiju”, ali se oni nisu kasnije pojavili i na svečanoj sjednici.

Na referendumu koji je održan od 25. do 27. oktobra 1991. godine skoro 99 posto izašlih birača se izjasnilo za potpunu političku i teritorijalnu autonomiju Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika.

Tadašnja vlast je rezultate referenduma odbacila, a protiv Ugljanina je podigla optužnicu zbog protivdržavnog djelovanja sa namjerom da otcijepi Sandžak.

%d bloggers like this: