Skoči do sadržaja

Dačić: Srbija neće dozvoliti ni prijetnje, niti “uništenje Republike Srpske”

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da će Srbija svakako odgovoriti na prijetnje usmjerene ka njoj, te da, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, neće dozvoliti ni prijetnje, ni “uništenje Republike Srpske”.

Govoreći na sastanku Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, Dačić je rekao da veoma često iz bošnjačkog političkog vrha u Sarajevu dolaze stavovi prema Srbiji i Republici Srpskoj koji narušavaju stabilnost, te da “postoji pomanjkanje želje za kompromisom”.

Dačić je naveo da je nedostatak želje za kompromisom posebno uočljiv na pitanju referenduma koji je 25. septembra održan u Republici Srpskoj, a kao reakcija na odluku Ustavnog suda BiH da zabrani 9. januar kao Dan Republike Srpske.

“Da je neko želio, mogao je da na posljednju apelaciju Narodne skupštine Republike Srpske stavi zarez i da stvori osnov da se razgovara o nekom kompromisu po pitanju referenduma. Nisu željeli kompromis”, istakao je Dačić. On je rekao da željenoj stabilnosti ne mogu doprinijeti političke poruke o nepoželjnosti Srba, kakva je ona o nepoželjnosti političkog vrha Srbije na komemoraciji u Srebrenici, iako je Srbija, kao država, učinila sve da ispoštuje taj memorijal i tamošnje žrtve.

“Pitam se šta je razlog”, rekao je Dačić i podsjetio da niko nije odgovarao za napad na premijera Srbije Aleksandanda Vučića prošle godine u Potočarima, izostavljajući već poznatu i dokazanu činjenicu da je napad na Vučića bila samo još jedna jeftina srpska podvala.

Dačić je ukazao na niz neriješenih problema sa Hrvatskom i podvukao da je za stabilnost u regionu, koji je jedan od ključnih prioriteta spoljne politike Srbije, neophodan kontinuiran dijalog u trouglu Beograd-Zagreb-Sarajevo.

%d bloggers like this: